Categories
Elektronica

Wat is een LED info. (LED-lamp.)

Informatie over wat een LED (ledverlichting) is. En berekening voorschakelweerstand. Ook spanningsval voor andere kleuren LED ‘s.

Wat is een LED en welke weerstand heb je nodig? Info.
Led : lange poot = plus (+),
LED korte poot = min(-)

Info LED: Wat is een Led, of L.E.D..

Hier vind je meer info over wat is een LED juist. En ook het berekenen van de voorschakelweerstand v.d. LED. (nu ook met online berekenen en automatisch de juiste voorschakel weerstand vinden in de E12-reeks)

Wat is een LED: Het woord LED was oorspronkelijk een afkorting van Light Emitting Diode, in het Nederlands: een lichtgevende diode. (Led-lamp is de eigenlijk fout, want het is geen lamp maar een diode en heeft bijvoorbeeld ook geen gloeidraad zoals een lamp.)


Geen uitleg nodig? Enkel de online LED voorschakelweerstand berekenen – calculator (geeft automatisch de eerst hogere bestaande voorschakelweerstand in de E12-reeks + de juiste kleurcode v/d weerstand ringen)

Info: Hoeveel Volt heeft een LED nodig?

Over een standaard rode LED valt 1.6 volt. Een normaal verbruik is +/- 20 mA. Het maakt niet uit of je een 3mm of 5mm LED hebt. Maar meestal willen we deze gebruiken in onze zelfbouw elektronica projecten die meestal gevoed worden met een 9Volt batterij. Ikzelf gebruik ook van die grote 6Volt batterijen die je vroeger bijvoorbeeld terug vond, in van die wegenwerken flitslampen. (Omdat die langer mee gaan 🙂 .)

LED info – Voorschakel weerstand LED berekenen.

waarom voorschakelweerstand LED?

Nu om die LED dus te gebruiken op een hogere spanning. Moeten we deze voorzien van een voorschakel weerstand. Deze vangt het teveel aan spanning op. En ook beperkt de weerstand de stroom die door de LED gaat.

Voorschakelweerstand voor of na LED?

We noemen het wel een voorschakel weerstand. Maar die twee elementen (de LED en Weerstand) staan gewoon in serie. Het maakt dus niet uit of je de weerstand in je schakeling voor of na de LED zet.

Berekenen LED voorschakelweerstand

Om de voorschakel weerstand van een LED te bepalen neem je de bronspanning (de voeding of batterij) min (-) 1.6 volt (spanningsval over de LED).
U = I x R (wet van ohm : spanning = stroom x weerstand )

Rekenvoorbeeld:

Je wil een rode LED (1.6Volt) laten branden met een 9Volt batterij.

9 volt batterij – 1.6 = 7.4 Volt. Dus, 7.4 Volt moet dus wegvallen over de R. (R=weerstand.)
R=U/I. Dus, R = 7.4 / 20mA = 370 ohm. Nu, 370 ohm, bestaat niet in de E12 reeks. Er mag zeker niet teveel stroom door de LED gaan. (zie filmpje verderop) Dus nemen we de eerstvolgende weerstand. En deze is, 390 ohm. Verderop staat een lijst met alle waarden uit de E12-reeks weerstanden.


Nieuw: online LED voorschakelweerstand berekenen. Deze calculator zoekt voor u ook automatisch naar de eerst hogere bestaande weerstand in de E12-reeks. En geeft ook de kleurcode. Zodat je snel kan zien of je die al in huis hebt, zonder te moeten meten of berekenen.


Wat is de LED spanning per kleur.

berekenen voorschakelweerstand LED, houd rekening met wat de kleur van de LED is. Want elke kleur LED heeft een andere spanning.
Elke LED kleur heeft een andere spanning.

Wat is een LED – De LED spanning: Elke kleur LED heeft een andere spanningsval (zie tekening) Extra grootte LED’s en speciale versies hebben hun eigen spanningsval, maar die staat op de verpakking vermeld (of in een PDF datasheet)

Dus standaard 5mm LED spanning:

 • Rode LED = 1.7 Volt nominale waarde.
 • Oranje LED = 2.1 Volt nominale waarde.
 • Gele LED = 2.3 Volt nominale waarde.
 • Groene LED = 2.3 Volt nominale waarde.
 • Blauwe LED = 3.3 Volt nominale waarde.
 • Witte LED = 3.6 Volt nominale waarde.

Wat is de nominale spanning v/e LED?

LED nominale spanning = zoals vermeld door de fabrikant. Dit is de theoretische spanningsval over een led waar de maximaal toegelaten stroom door vloeit. In de praktijk kan dit iets afwijken. Als je een onbekende LED hebt. Dan kan je dit ook zelf experimenteel uittesten. Je hebt dan een regelbare (liefst digitale) voeding nodig. Je begint bij 0Volt En je drijft deze langzaam op. In het begin zal deze maar flauw branden. Maar op een gegeven moment zal deze met amper een stijging van 0.1Volt plots veel sterker branden. Daar kan je dan nog gerust 0.1Volt extra bij doen. (Omdat je je weerstand die je uitrekent toch naar boven afrond en de eerst hogere weerstandswaarde uit de E12 neemt.

anode kathode LED - wat is de levensduur van een LED. Hoelang gaat een led mee? LED lange poot = +, LED korte poot = - (anode=+,kathode=-)
Copyright (c) Bruno Stroobandt Infonosity.net

Wat is de levensduur van een LED?

Wat is een LED – levensduur: Of, hoe lang gaat een LED mee?: Een gewone LED gaat gemiddeld 50.000 uur mee!!! Bij normaal gebruik is dat dus levenslang. Dit is wel anders bij die LED verlichting die de oude gloeilampen vervangt. Deze gaan veel minder lang mee. (fabrikant afhankelijk) Meestal zijn het niet de LED ‘s zelf die in zo’n lam zitten die kapot gaan, maar de bijbehorende elektronica die in zo’n lamp zit. Met de huidige technologie zou men zelfs kunnen bepalen dat de lamp 1 uur later kapot is dan de garantie van 8000 uur die ze geven. 😎

Hoeveel kost een LED (3mm of 5mm standaard)

Wat is een LED – De prijs: Alles wordt duurder behalve LED’s. De prijs van een standaard 3mm of 5mm LED is 10cent. In het begin van deze eeuw was dat nog 25cent. Maar doordat de LED nu op grotere schaal gemaakt wordt, is dat nu dus gedaald. Als je ze per stuk koopt bij een elektronica winkel kan het iets duurder zijn. Als je ze in bulk (grote hoeveelheden) koopt kan het nog goedkoper zijn. Je zit dan wel nog met verzend kosten e.d.. Een bekende online elektronica onderdelen winkel die betrouwbaar is, is Conrad. ☆☆☆☆★✅


Hieronder het LED-symbool. De pijl wijst van plus(+) naar min(-) . Als je de LED verkeerd aansluit brand hij niet. Bij het LED-je zelf is de plus de lange draad (LED lange poot), en de min de korte (LED korte poot). (bij aankoop 🙂 ) Als je er een stuk afknipt is dat natuurlijk niet meer zo.) Maar je kan dan in de LED kijken, dan zie je een groot stuk = de min en een klein stuk = de plus.

Een simpel trucje om te onthouden wat de plus pen en min pen van een LED is. Is gewoon denken. “Lang is meer dan kort” Dus meer is plus en minder is min.

We spreken ook soms over Anode = plus, en Kathode = min.

symbool LED symbool

In het symbool hierboven van een LED. Is de pluspool rechts (de anode van de LED) en de minpool (of kathode) links.

Info : Speciale LED ‘s & Wat is een diode.

Triva: Wat is een diode : dit is een halfgeleider die de stroom maar in 1 richting doorlaat. In principe is elke diode een LED want deze stralen onzichtbaar U.V. licht uit. De gewone LED is dan zodanig gemanipuleerd dat deze straling in het zichtbaar bereik is gekomen. Er bestaan ook infrarood LED’s (bijvoorbeeld afstandsbediening van je T.V.) En! andersom kan ook. Als je licht op een diode straalt, geeft deze stroom. Zo is de zonnecel ontwikkeld, die dat dan op een efficiëntere manier doet.

Wat is een LED – 12Volt LED (voor auto, modelbouw,…) Er bestaan ook speciale LED’s zoals bijvoorbeeld een 12 Volt LED (LED diode 12 Volt), maar dat is eigenlijk een gewone LED met daarin reeds een voorschakelweerstand ingebouwd. Deze hebben meestal gewone losse draden (die even lang zijn). Maar hier is de regel, dat de zwarte draad de min- pool is. En de gekleurde (meestal rood) is dan de plus-pool. En je hebt natuurlijk ook de LED verlichting die je rechtstreeks op 220Volt netspanning gebruikt. In deze LED- lampen, zit de nodige elektronica ingebouwd om de wisselspanning om te zetten in gelijkstroom en om de stroom door de LED ‘s te beperken.


Hieronder een Youtube filmpje met uitleg in het Engels over het berekenen van de voorschakelweerstand. Hij blaast de LED ook op om te laten zien wat er gebeurt als je er teveel stroom door jaagt. (Hij gebruikt een witte LED deze heeft 3.6 Volt nodig) :

P.S. : Een goede winkel voor elektronica componenten (LED’s weerstanden, transistoren, condensatoren, IC’s,…) en bouwdozen of Arduino, Rasphberry-kits is : Gotron in Gent.


Info: E12 reeks weerstanden – waarden.

Hier nog kort een lijstje van de E12-reeks. Dit is de basis, je kan al deze waarden maal 10, 100, 1000, enzovoort doen. Deze hebben een tolerantie van plus en min 10%. Daardoor heeft het geen nut om nog tussen waarden te creëren, omdat die toch overlappen door de mogelijke afwijking.

 • E12 waarden (10% tolerantie)
  • 1.0, ohm.
  • 1.2, ohm.
  • 1.5, ohm.
  • 1.8, ohm.
  • 2.2, ohm.
  • 2.7, ohm.
  • 3.3, ohm.
  • 3.9, ohm.
  • 4.7, ohm.
  • 5.6, ohm.
  • 6.8, ohm.
  • 8.2, ohm.

Een voorbeeld schakeling die je zelf kan bouwen. (schema en printplaat beschikbaar) Hierin word een LED ook gebruikt in een chip (IC) om een schakeling op een lage spanning een gloeilamp van 220Volt te laten branden. Dit wordt gebruikt als optisch relais.

Dit had ik ontworpen voor iemand die zelf kippen eieren wou uitbroeden. En infrarood warmte lampen gebruiken als verwarmingsbron. Hoe kouder het wordt, hoe harder de lamp gaat branden. Je kan via een voltmeter de huidige temperatuur uitlezen. En ook de gewenste temperatuur.

Zelfbouw elektronica : broedmachine thermostaat.

Terug naar Computer – Elektronica hoofdmenu.


Dit was ‘wat is een LED info’ Als je meer info wilt over LED-verlichting op google (dat gaat dan over de vervanging van gloeilampen)

Infonosity, Copyright © 2007 until 50 years after my death 🙂 Bruno Stroobandt.