Zelfbouw Elektronica – broedmachine (voor kippen-eieren)

over: InfoNosity > computer > elektronica broedmachine zelfbouw project > Temperatuur regeling voor uitbroeden van eieren. inclusief elektronica schema en printplaat. : Zelf een broedmachine maken? Lees verder… Last edit 2020-05-22 YMD


Temperatuur regeling voor uitbroeden van eieren

Uitleg bij het zelfbouw elektronica schema.

Broedmachine maken: Dit gaat niet over de kast bouwen en de warmtelamp erin zetten. Maar over de elektronica die de zelfgemaakte broedmachine stuurt.:

De lamp is de hittebron van onze zelfbouw broedmachine.
De 2.73Volt is de referentiespanning omdat de sensor in graden Kelvin meet ipv graden celcius. Via deze offsetspanning bekomt men wel een temperatuur meting in graden Celcius.

Tussen punt e en f kan je een voltmeter aansluiten om de gemeten temperatuur zichtbaar te maken.
Tussen punt e en d kan je een voltmeter aansluiten om de ingestelde temperatuur af te lezen.

In plaats van 2 voltmeters te gebruiken kan je dat ook met 1 voltmeter doen in combinatie met een wisselschakelaar (tussen d-f en de common gaat dan via de voltmeter naar e)

De 2,73Volt referentie, stelt 273 graden Kelvin voor = 0 graden celcius. Op uw Volt-meter is dus 0.01Volt gelijk aan 1 graad Celsius.

Een stijging van 1 graad Celsius is ook 1 graad Kelvin meer. Het verschil is dat Celsius 0 graden het vriespunt van water is. Terwijl Kelvin het absolute 0-punt als referentie neemt = -(min)273,15°Celsius (kouder BESTAAT NIET) Dus als iemand u een verhaal verteld over x-1000 graden onder NUL, dat kan dus niet 🙂

Werking van je zelfbouw elektronica broedmachine:

Je stelt met de Potmeter een gewenste temperatuur in, en op punt f staat een spanning overeenkomstig met de werkelijke temperatuur. IC1 meet het verschil. En levert op pen 1 een spanning in verhouding met dit verschil (geïnverteerd) deze laat de LED branden, en ook de LED die in de optische koppelaar (IC 2) zit. Deze stuurt de Triac die de 220Volt lamp laat branden. Hoe groter de afwijking, hoe harder de lamp brand. LET OP: Je werkt hier met 220 Volt.

elektronica zelfbouw : Temperatuur regeling voor uitbroeden van eieren schema - broedmachine elktronica. De LED brand harder naarmate te temperatuur afwijkt.
Het schema van de thermostaat schakeling (voor bvb. een eieren uitbroed machine)
broedmachine maken: elektronica zelfbouw : Temperatuur regeling voor uitbroeden van eieren print pcb componenten opstelling

Als je de foto af-print moeten de IC pennen op 2.54mm (1/10inch) van elkaar staan. Hier is een goede video over het zelf maken van PCB borden: (je kan die ook laten maken, of gewoon standaard gaatjes-print gebruiken of in een elektronica winkel vind je ook bijvoorbeeld de vroegere Elex- printplaaten):

of zo kan ook :

Wat is een potmeter:

Het is een weerstand, maar dan met een derde aansluiting, die via een draai as aftakt op de hoofdweerstand. Op deze manier bekom je een regelbare weerstand.

potmeter werking

Het verschil tussen een instel-potmeter en een gewone potmeter is gewoon, dat er al dan niet een as aan zit. Bij de instelpotmeter gebruik je een schroevendraaier om deze in te stellen. Deze wordt meestal gebruikt als er bijna nooit iets moet veranderen. De potmeter met as wordt bijvoorbeeld gebruikt als volume draaiknop op je radio.

zelfbouw elektronica mini potmeter.
let op: neem geen logaritmische maar liniaire potmeter.

LET OP : dat de potmeter en instel-potmeter, van het lineaire type zijn (niet logaritmisch) –

De TRIAC de werking kan je vergelijken met een transistor, maar dan bedoeld voor hogere spanningen. In dit schema gebruiken we deze als dimmer switch voor de 220Volt gloeilamp. De tic206M kan maximum 4Ampere verwerken. Meer info: datasheet tic206m

De lm135 thermo-sensor chip

de temperatuur sensor van de elektronica sturing van de zelfbouw broedmachine.

De LM135 ziet eruit als een gewone transistor, maar het is een chip met slechts 3 aansluitingen. Pen 1 is de plus aansluiting waarop je de voedingsspanning van de chip zet, deze mag van 4 volt tot 20 volt gaan. Pen 2 is de uitgangsspanning. Deze is de temperatuur van de chip uitgedrukt in graden Kelvin, en gedeeld door 100. (0 graden Celsius = 273°K) Deze sensor soldeer je niet op de print zelf, maar via langere draden, zodat je deze in de uitbroed box kan plaatsen. (natuurlijk niet direct onder de lamp, anders meet je de temperatuur van de lamp!!!)

Hoe lang duurt het om een kippen ei uit te broeden? :

Een kippen ei uitbroeden duurt 21 dagen. Na een week, kan je met een LED zaklantaarn door het ei schijnen om te zien of je een embryo ziet. Zo niet, is het ei niet bevrucht, en hoe je er niet meer tijd in te steken. (P.S. : Je moet natuurlijk wel een haan tussen je kippen hebben hé 🙂 )

Waar koop je elektronica onderdelen op Google voor je zelfbouw elektronica projecten?

Infonosity, Copyright © 2007 until 50 years after my death 🙂 Bruno Stroobandt.