Categories
financieel

Goedkoopste Autoverzekering – Hoe besparen op je autoverzekering

Een autoverzekering is de algemene verzamelnaam voor een aantal mogelijke verzekeringen voor de auto die tot doel hebben om de schade aan uw auto en/of die van de tegenpartij te vergoeden.

De autoverzekering wiki (algemeene informatie)

goedkoopste autoverzekering - waarop kan je besparen
autoverzekering :Deel 2

Goedkoopste Autoverzekering – Hoe besparen op je autoverzekering Last edit : 2008-03-12.Een autoverzekering is de algemene verzamelnaam voor een aantal mogelijke verzekeringen voor de auto die tot doel hebben om de schade aan uw auto en/of die van de tegenpartij te vergoeden.
In de landen van de E.U. is een autoverzekering verplicht.
Voor Nederland en België is deze wettelijk verplichte auto verzekering geregeld in de wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen.

Als je op zoek bent naar de goedkoopste autoverzekering, dan kom je hier te weten wat je minimum moet nemen. En welke modules optioneel zijn. Sommige banken en verzekeraars proberen u natuurlijk zoveel mogelijk te verkopen. 🙂

De Wettelijke verplichting van de autoverzekering.

Goedkoopste autoverzekering – verplichte modules auto verzekering: Het hoofddoel van de autoverzekering is de bescherming van het slachtoffer van een verkeersongeval. Dit wordt in de E.U. geregeld door wettelijk verplicht te worden op het nemen van een autoverzekering.

De autoverzekering wordt opgesplitst in meerdere sub-verzekeringen voor de auto.

  • De Burgerlijke aansprakelijkheid ( Wettelijke aansprakelijkheid in Nederland (WA))
  • Beperkte casco dekking
  • Volledige casco verzekering (omnium)

Deze dekkingen kunnen eventueel nog verder uitgebreid worden met bvb een pech onderweg verzekering enz.

Goedkoopste Autoverzekering: De burgerlijke aansprakelijkheids-dekking van de autoverzekering aan de tegenpartij.

De BA in België of WA in Nederland is niet enkel wettelijk verplicht maar de wet bepaald ook wat er minimum moet gedekt zijn door deze autoverzekering.

Autoverzekering: Minimum wettelijke dekking

Zo is het bedrag dat moet gedekt zijn door de autoverzekering in België ongelimiteerd en in Nederland moet deze minimum 908 duizend euro bedragen.
Vanaf 11 juni wordt dat 1 miljoen per slachtoffer (met maximum 5 miljoen per gebeurtenis)

Er moet dekking zijn voor zowel letsel als materiële schade
Er moet dekking zijn binnen de hele EU

Goedkoopste Autoverzekering: Optionele modules (niet verplicht)

1 Schade aan vervoerde goederen.
2 Schade door een gestolen voertuig.
3 Schade door Joyriden
4 Schade aan de bestuurder !!! (deze is dus niet in de BA / WA)
5 Schade bij wedstrijden

Autoverzekering: De WA / BA aan jezelf en uw bezit

Zelfde als bij de WA aan de tegenpartij met het verschil dat de dekking in Nederland minimum 2,5 miljoen is. En verder recht op hulpverlening : bvb auto kan niet meer rijden dan wordt deze gratis afgevoerd en word je zelf naar huis gebracht.

Autoverzekering : De beperkte casco. (voordelig en nuttig bij oudere auto’s 4+)

Wat dekt beperkt casco autoverzekering?

Stel je auto is 8 jaar en dus niets meer waard. Dan zou het niet slim zijn om nog een omnium autoverzekering te nemen (volledige casco)

De beperkte casco dekt enkel schade die niet ontstaan is door aanrijding (bvb bliksem, kortsluiting, natuurramp, vogels, vervoer van gewonden , …

Autoverzekering: De volledige Casco verzekering (omnium) – Wat dekt een omnium autoverzekering?

Zelfde als beperkte casco. Maar ook schade bij botsing als dit uw eigen fout is. Ook bv schade door van de weg te geraken, te water landen e.d.

Autoverzekering : De Bonus-malus korting (bonusmalus)

Deze beloont bestuurders die geen botsingen doen. (Een botsing waarbij je in je recht bent telt niet mee. In België is deze niet meer wettelijk verplicht maar een verzekeringsmaatschappij mag deze nog wel toepassen.

Autoverzekering: Bijkomende verzekeringsmodules. (buiten de standaard autoverzekering)

  • Autoverzekering Rechtsbijstand : Voorziet de bestuurder bij juridische hulp bij conflicten.
  • Autoverzekering Schade inzittende : doorgaans max 1 miljoen euro verzekerd. Bijd schade aan de inzittende incl bestuurder of aan de nabestaanden bij overlijden
  • Autoverzekering ongevallen inzittende : Hier is geen schuldvraag van toepassing.

De Goedkoopste Autoverzekering: de kilometerverzekering

De kilometerverzekering is een speciale autoverzekering. Bij een gewone autoverzekering betaal je altijd de maximale premie. Maar voor mensen die weinig kilometers rijden met hun auto is de kilometerverzekering de oplossing. Met de kilometerverzekering is uw premie afhankelijk van het aantal kilometers wat je per jaar rijd. Dit met de achterliggende gedachte dat je minder kans hebt op een ongeval als je minder tijd op de baan bent.
Vermits je bij het aangaan van de kilometerverzekering op voorhand moet inschatten hoeveel kilometers je rijdt per jaar. Zal dit ook van invloed zijn op uw rijgedrag. Mensen met een kilometerverzekeringen zullen sneller hun auto in de garage laten staan en kleine afstanden te voet of met de fiets afleggen. De kilometerverzekering is dus niet enkel de goedkoopste autoverzekering. Maar ook goed voor het milieu. 🙂

meer info en aanbieders : De autoverzekering eerste artikel