Categories
Computer

betrouwbare backup windows 10 – zonder win10 back-up software.

Hoe een betrouwbare backup maken in windows. (die je nadien dan ook betrouwbaar kan gebruiken)

Betrouwbare backup windows 10 (of andere versies). Inderdaad. Er klopt iets niet 🙂 Er staat betrouwbaar en Windows in 1 zin!!! 😉 Daarom deze tutorial over hoe je wel een backup kan maken. ZONDER windows 10 back-up software 😎 Zonder Bill Gates 🙂

betrouwbare backup windows 10 zonder win10 back-up software. (Bill Gates software is onbetrouwbaar)

Hoe een betrouwbare backup Windows 10 maken.

Wat moet ik back-uppen?

betrouwbare backup windows: Om een goede backup te maken moet je gewoon een kopij nemen van uw files die je zelf hebt gemaakt. (uw foto’s, tekst documenten, uw muziek,…) Het heeft geen nut om de programma’s zelf te back-uppen. Deze kan je in geval van nood gewoon terug installeren. En meestal bestaat er al een nieuwere versie. Die beter is en waar eventuele veiligheids- bugs zijn uitgehaald.)

Als je een lijst met paswoorden op je computer hebt. Dan neem je daar best een aparte back-up van. Zorg ervoor dat die lijst niet leesbaar is. Door hierop een wachtwoord te zetten. Als je lijst een gewoon tekst bestand is. Dan kan je dat in een ZIP file stoppen dat je beveiligd met een paswoord.

Probleem met windows backup

betrouwbare backup windows: Het kan gebeuren (en ik heb het al meegemaakt) dat als je een nieuwe versie van windows koopt. (of een nieuwe computer met daarop een andere versie van windows) En je wil je backup van al uw bestanden op uw nieuwe PC zetten. Dat dit niet lukt, omdat Bill Gates zijn eigen software niet compatibel is 🙂

Oplossing doe het zoals de echte computer mensen (Linux gebruikers) met ZIP files.

7-ZIP gebruiken om een backup te maken.

betrouwbare backup windows: met 7-ZIP:

7-zip backup in windows 10

7-zip is een zeer goed programma om uiteraard ZIP files te maken. Maar het is meer dan dat. Het is ook zeer goed om op eenvoudige manier uw backup te maken. EN nadien te onderhouden. Je hoeft niet elke keer alles opnieuw te zippen. En met 7-zip kan je dus 1 maal een volledige backup maken. Om nadien enkel nog files die nieuw of gewijzigd zijn, extra aan de bestaande backup toe te voegen.

Als je 7-zip hebt geïnstalleerd krijg je dit te zien in het menu dat opent als je rechts-klikt op een bestand. Je hoeft enkel je eigen files te backuppen. Deze vind je terug onder C, dan windows en dan users (of gebruikers). Daar selecteer je welke gebruikers map je wil back-uppen. Klik daar rechts op. En bij de 7-zip opent een menu waarin je Add to archive klikt.

Backup instellingen

7-zip backup instellingen

hier zie je de map die je gekozen hebt. Natuurlijk moet je backup op een EXTERNE vaste schijf komen. Anders heeft het geen nut. (Als je PC in rook opgaat is je backup ook weg 🙂

7-zip backup stappen: betrouwbare backup windows

  • foto punt 1) klik dus op de drie puntjes. (nadat je eerst je externe HDD of SSD hebt aangesloten) en kies daar dan waar je jouw backup wilt hebben. Als je al een backup hebt gemaakt en je wil deze up to date brengen. Kies dan de ZIP file die er al staat.
  • Kies het archief formaat. (verander dit in ZIP ipv 7-zip)
  • foto punt 2) kies hier of je alles wil overschrijven of enkel aanvullen wat er vernieuwd is.
  • punt 3) ik heb een 12core processor, maar wil tijdens het back-uppen mijn laptop nog blijven gebruiken. (kan een paar uur duren!!!) (Ik ben gierig geweest en heb een externe HDD gekocht van 2TB (+/-70€) ipv een SSD (+/-350€) Verschil is niet enkel de prijs maar vooral de snelheid. De SSD in mijn laptop kan maar aan 2% data leveren omdat de externe HDD aan 100% aan het data slikken is 🙂 Scheelt dus een factor 50!!! Dus elke minuut dat het nu duurt zou anders maar 1.2 seconden zijn.
  • Maar daarom kies ik dus ook maar voor 4 core rekentijd. Zodat ik ondertussen gewoon TombRaider kan spelen op mijn laptop 🙂
  • PUNT 4 ) ook belangrijk kies een wachtwoord voor uw zip-file. (cfq. kan je dus ook gebruiken voor de hogervermelde paswoordlijst in een gewoon tekst bestand. Je steekt dit tekstbestand dus in een zip met paswoord, en wist de originele tekst. je kan dit tekstbestand nadien dan openen en bewerken, vanuit die zip)
  • kies AES-256 als encryptie. Is dan ook bruikbaar met andere zip-software.
  • Punt 5) klik OK en wachten tot het klaar is.

Meerdere backup ‘s gelijktijdig.

betrouwbare backup windows : zoals je in onderstaande foto ziet. Heb ik ook nog een D-schijf. Die ik ook wou back-uppen. Je moet niet wachten tot de eerste klaar is. Maar gewoon alles hierboven herhalen, maar dan voor uw tweede backup. Als je die twee snelheden bij elkaar optelt zit ik aan 24MB per seconde. Dat komt door twee zaken. a) de trage externe HDD en b)omdat ik er bewust voor kies om de backup in de achtergrond te doen. En ondertussen dit artikel schrijven 😎

backup windows - 2 gelijktijdig

Einde ‘betrouwbare backup windows:‘ Meer computer fun : Computer Elektronica index

Sitemap categorieën menu : (alle talen alle pages (non-blog articles)

7-zip website