Categories
Voeding

Groenten en fruit seizoen

Groenten en fruit seizoen : Gezond en ook goedkoper.

Groenten en fruit seizoen: De meeste groenten en fruit zijn het hele jaar door te verkrijgen dankzij de import. Maar als je uit kijkt naar seizoen groenten heb je het voordeel dat ze uit ons eigen land komen en dat ze bovendien dan goedkoper zijn.
Deze seizoen groenten en fruit hebben dan ook geen kas verwarming nodig en zijn dan ook niet enkel gezonder voor de mens maar ook beter voor het milieu.

Gezond met seizoen groenten en fruit

Gezond vermageren (afvallen dieet) : Meer Groeten en Fruit. > goed voor lager vetpercentage > groenten en fruit seizoen = goedkoper en beter voor de CO uitstoot (opwarming van de aarde.)

hoe vermageren : Meer groeten en fruit om te vermageren (diëten).

Iedereen weet nu stilaan dat groeten en fruit passen binnen ieder gezond dieet. Van een dieet dat rijk is aan groeten en fruit zal je niet alleen vermageren maar het zal vooral het vetpercentage van de mens doen dalen. En bovendien zijn deze rijk aan vitaminen en mineralen. Waarvan sommige zelfs anti carcinogene eigenschappen hebben (anti kanker)

Seizoen groenten waarom?

groenten en fruit seizoen: De meeste groenten en fruit zijn het hele jaar door te verkrijgen dankzij de import. Maar als je uit kijkt naar seizoen groenten heb je het voordeel dat ze uit ons eigen land komen en dat ze bovendien dan goedkoper zijn.
Deze seizoen groenten en fruit hebben dan ook geen kas verwarming nodig en zijn dan ook niet enkel gezonder voor de mens maar ook beter voor het milieu.

groenten en fruit seizoen – milieu: De fruit en groenteteelt in een kas (serre) is zeer energieverslindend. Een onderzoek in Nederland toonde aan dat de serreteelt van groenten en fruit evenveel energie vereist (80 MJ/kg) als het transport van diezelfde producten over een afstand van 4000 tot 8000 km !
Daarom kiezen we beter voor verse groenten en fruit, ter plaatse geteeld en in het juiste seizoen !


Groenten en fruit seizoen – lijst.

Enkele voorbeelden die ik zelf gebruikt heb in mijn dieet om te vermageren :

Venkel :zomer groente : bewaren in de koelkast : rijk aan vitamine C en A caloriearm en is rijk aan kalium, calcium, fosfor en magnesium. Super gezond dus en honger stillende werking. !!!


Aardappel – Aardappelen :winter, lente, zomer, herfst : De vroege aardappel is er vanaf juni. De bewaar aardappel vanaf augustus. : bewaren tussen 7 en 14 graden Celsius. Bevatten uitzonderlijk hoge kwaliteit eiwitten !!! veel vitaminen C en mineralen.


Aardbei – Aardbeien :lente en zomer : lente is wel uit kas vanaf mei uit volle grond. : bewaren in koelkast, bevatten veel vezels en vitaminen C.


Sla :het hele jaar rond. : bewaren 0 tot 3 graden C. Bron van vitamines en zeer weinig calorieën


Bloemkool :late lente via zomer en herfst tot winter: Bron van vitamines en laag calorie en zoutgehalte.


Boon – Bonen :midden mei tot oktober : Rijk aan vezels : Bonen kunnen niet rauw gegeten worden, niet enkel omdat het raar smaakt… Het is ook gevaarlijk! De giftige stof die erin zit, verdwijnt wel bij het koken.


Broccoli :april tot december : Een van de beste groenten die er is : bewaren in koelkast. Combineert meerdere positieve eigenschappen van diverse groenten. Veel vitaminen A en C.


Zachte bessen van struiken :Rode bessen zijn verkrijgbaar van maart tot het einde van het jaar. Juli en augustus zijn de top maanden.


Framboos – Frambozen zijn in de handel verkrijgbaar van in de maand april tot in de maand december. Top aanvoer in de zomermaanden.


Stekelbes – Stekelbessen zijn verkrijgbaar van in de maand mei tot de maand augustus.Het hoofdseizoen situeert zich in de maand juli.

Braambes – Braambessen worden aangevoerd vanaf de maand april tot de maand december. De grootste aanvoer kennen we in de maanden juli en augustus.


Bewaren
Voor zacht fruit koopt men alleen glanzende stevige vruchten. Ze mogen niet gekneusd zijn omdat de bewaring dan slechts heel kort is. Bewaar de vruchten in de koelkast maar spreid ze uit op een bord of schaal omdat bij een te dichte stapeling de vruchten sneller gekneusd zijn en kunnen beschimmelen en rotten. Langere bewaring is uit de boze.


Voedingswaarde
Zacht fruit is zeer rijk aan vezelstoffen, bevat veel vitamine C en heeft een zeer lage calorische waarde.


Komkommer : link vermageren met komkommer.mei tot augustus. : bewaren 10 tot 16 graden Celsius. : bevatten veel water en vitamine C. Goed als broodbeleg met een beetje magere platte kaas.


Radijs – Radijzen :hele jaar, hoofd seizoen zomer : bewaren koelkast : gezond snoep-je.


Rode kool :hele jaar : koelkast : caloriearm : vitamines A en C.


Spruit kool Spruiten :(recept)herfst winter : koelkast. P.S. invriezen maakt ze zoeter van smaak !!! : Spruiten zijn rijk aan vitamines A, B1 en C en rijk aan kalium, magnesium en fosfor. Spruiten zijn goed voor de lijn.


Tomaat – Tomaten :lente zomer herfst : bewaren 12 tot 16 graden : !!! worden sneller bedorven in de koelkast dan erbuiten !!! : koop geen te rijpe tomaten : vit A vezels en caroteen.


Wortel – Wortelen :hele jaar : koelkast : caroteen , vezels : Rauw geraspte wortelen zijn onmisbaar in koude schotels. Laat de geraspte wortelen eens marineren in een beetje vers geperst sinaasappelsap. Of meng de geraspte wortel met geraspte knolselder


Witloof :hele jaar : koelkast : rijk aan vezels en calorie arm.


einde: ‘groenten en fruit seizoen’ Nu nog een leuk receptje 🙂

Voorbeeld wok-recept :

Aardappel-wok met kalkoen en groenten

Ingrediënten: Voor 4 personen:

 • 6 grote vastkokende aardappelen
 • 2 kalkoenfilets
 • 1 kleine courgette
 • 1 kleine aubergine
 • 4 wortelen
 • 3 dl kippenbouillon
 • 1 dl sojasaus
 • één citroen
 • 1 busseltje lente-uitjes
 • 2 teentjes look
 • 1 rood pepertje
 • sesamolie

Bereiding:

 • Snijd de geschilde aardappelen in dunne plakjes.
 • Snijd de kalkoen, courgette, aubergine en wortelen in reepjes.
 • Bak eerst de kalkoen in een hete wok met wat sesamolie. Voeg de aardappelplakjes toe en laat 5 min bakken.
 • Doe er nadien de groenten en lente-uitjes in hun geheel bij, samen met de fijngesneden look en fijngesneden ontpitte, pikante peper.
 • Blus met kippenbouillon, sojasaus en citroensap. Laat alles 2 min stoven.
 • Breng op smaak met peper en zout.
 • Ook lekker met kip, varkensreepjes of tongfilets.

Meer recepten snel klaar en goed voor dieet om te vermageren : Afvallen recepten met weinig calorieën.

Voeding-index

Extern groenten en fruit seizoen:

Google op groenten en fruit seizoen