Categories
gezond vermageren afslanken Mentaal

Wandelen om te vermageren

Wandelen om te vermageren, of gewoon omdat het gezond is…
Wat moet je weten… Hoe beginnen…

Hoe vermageren met lopen: over: Wandelen om te vermageren: Niet enkel wandelen om af te vallen. Maar ook wandelen om zijn vele gezondheidsvoordelen. Wat moet je weten voor je eraan begint. Wat zijn de gezondheids-voordelen van Wandelen (als sport)….

Wandelen is goed voor de gezondheid en uw conditie, en ook om te vermageren.

Wandelen om te vermageren. (afslanken,metabolisme verhogen)

Hoe: Wandelen om te vermageren en gezond te blijven.

Hoe wandelen om te vermageren: Dagelijks een aantal km wandelen verhindert dat je tijdens het vermageren gewichtsverlies van spieren hebt in plaats van vet. Ook als je een te laag metabolisme hebt gekregen door al die jojo diëten is wandelen de manier om uw metabolisme te verhogen en meer vet te verbranden. Hoe dan ook, wandelen is beter dan hardlopen om te vermageren. Het is dus absoluut niet nodig om topsport te doen om te vermageren.

Hoe wandelen om te vermageren: Om uw conditie te verbeteren hoef je niet aan topsport voor meerdere uren per dag te doen.
Alles dat meer beweging vraagt dan met een zak chips of borrelnootjes voor de TV te zitten is al een verbetering.
Veel mensen zeggen dat ze GEEN TIJD hebben om aan extra beweging te doen. Maar diezelfde mensen zitten wel iedere avond minstens 4 uur voor hun televisie toestel.

Hoe wandelen om te vermageren: Wandelen kost geen geld en is geschikt voor de gemiddelde mens. En als je regelmatig een wandeling maakt draagt dit bij aan uw gezondheid en uw conditie. Ook als je op dieet staat is dit belangrijk omdat je er op die manier voor zorgt dat uw lichaam uw vetreserves in de plaats van uw spierreserves gaat consumeren. Ook als je al op gewicht bent, kan regelmatig gaan wandelen ervoor zorgen dat je op je gewicht blijft.

Hoe wandelen om te vermageren: Door regelmatig te gaan wandelen krijgt uw lichaam en uw hersenen ook meer zuurstof. Dit heeft tot gevolg dat je jezelf beter in uw vel zult voelen. En dus minder snel naar koekjes of ander snoep zult grijpen om uw humeur op te peppen. Wandelen is hoe dan ook een gezonde gewoonte die bepaalde ziekte kan helpen voorkomen of op zijn minst uitstellen. Zoals type 2 diabetes, osteoporose en sommige kankers.

Wandelen is geen topsport.

Je hoeft je ook geen zorgen te maken over mogelijk problemen die behoren tot de zwaardere sporten.
Ten opzichte van lopen of joggen heeft dit weinig of geen belasting op uw gewrichten. Je hebt er geen speciale uitrusting voor nodig. En je doet het gewoon op uw eigen tempo. Dus ook als je het nog nooit gedaan hebt of al een dagje ouder bent is dat geen excuus om eraan te beginnen.

wandelen gezondheid – wandelen als fitness.

Is wandelen ook sport? En kan je daardoor vermageren?

Wandelen is ook sport. (Hoe gezond is wandelen?)

Hoe wandelen om te vermageren: In plaats van in een fitness centrum met uw armen te staan zwaaien met gewichtjes van een halve kilogram. Verplaats je nu je hele lichaamsgewicht van 10 tallen kilogram. Het is dus een serieuze conditie oefening waaraan verschillende positieve eigenschappen worden toegeschreven zoals:

Wandelen is goed voor:

 1. Verminderd risico op hart ziekten en hartaanvallen.
 2. Sterkere beenderen
 3. Verbeterd evenwicht
 4. Verbeterde cardiovasculaire en pulmolaire conditie (hart en longen)
 5. Groter uithoudingsvermogen.
 6. Meer spieren. (Verhoogd metabolisme in rust.)
 7. Vermindering van lichaamsvet, gewichtsverlies
 8. Beter humeur (anti-stress)
 9. Minder stijf in de spieren en gewrichten.
 10. Goed tegen bijziendheid (doordat je meer in de verte kijkt i.p.v. naar uw pc scherm op 40 cm)
 11. Doordat je u beter voelt, straal je dit ook uit, en zie je er ook jeugdiger uit.
 12. Enz.

Hoe aan wandelen beginnen.


Hoe wandelen om te vermageren: Normale activiteiten zoals wandelen houden normaal gezien geen medische risico’s in. Maar als u reeds aan de één of andere aandoening lijdt of gebruik maakt van medicatie, dan is het sterk aan te raden om er eerst eens met uw huisarts over te praten.

Wandelen: Begin met 30 minuten per dag.


Hoe wandelen om te vermageren: Om van alle gezondheidsvoordelen van wandelen te kunnen genieten zou je toch minstens dertig minuten per dag moeten wandelen. Stap goed door zodat je net niet buiten adem geraakt. Als je buiten adem geraakt ga je meer koolhydraten i.p.v. vet verbranden en ontstaat er ook melkzuur in uw spieren. Dit melkzuur geeft u de dag nadien het stijve gevoel in uw spieren.

Als je dit merkt, doe het dan iets rustiger aan. Of schenk meer aandacht aan uw ademhaling. Dat is dieper inademen, even vast houden en langzaam maar volledig uitademen. (Dus ook uw buik intrekken tijdens het uitademen.) Als je na enkele dagen merkt dat dit geen enkele inspanning meer vergt, dan kan je of het tempo opdrijven of langer gaan wandelen.

Hoe, je hebt geen 30 minuten per dag om te gaan wandelen?!?

Hoe wandelen om te vermageren – geen tijd?: Hoewel ik me dit moeilijk kan voorstellen. Zet desnoods uw wekker een half uur vroeger. 🙂
Maar B.S.E. saté. (Alle gekheid op een stokje) Door meer van uw dagelijkse activiteiten al wandelend te doen kan je deze 30 minuten verdelen in kleinere groepjes. Neem bijvoorbeeld niet de auto om naar de bakker te rijden maar ga te voet.

Bouw meer fysieke activiteit in uw dagelijkse gewoonten. Hiermee bedoel ik als je bijvoorbeeld de keuze hebt tussen de trap nemen of de lift nemen. Dan neem je de trap. Ik hoor u al tot hier denken. Ja ik ga geen 10 verdiepingen met de trap doen. Wel stap dan uit op het achtste en doe er twee langs de trap. Als je met het openbaar vervoer rijdt. Stap dan een halte vroeger af. Ga wandelen met uw hond (of die van de buren als je er geen hebt.)

Als je het niet ziet zitten om er aan te beginnen. Praat er dan eens met iemand over en onderneem samen actie. Probeer ook alle dagen op hetzelfde uur te gaan wandelen. Zo wordt het een routine en zal je het langer volhouden omdat het dan een dagelijkse gewoonte is i.p.v. een opdracht die je af en toe eens vervult en na verloop van tijd zelfs niet meer doet.

Wandelen – Energiegebruik

Hoe wandelen om te vermageren: Hoe snel je stapt of loopt speelt weinig rol voor een zelfde afstand. Als je twee maal zo snel stapt verbruik je wel meer maar ben je ook twee maal zo snel op uw bestemming. Bij benadering verbruik je 2 tot 4 maal uw gewicht in kilocalorieën per uur dat je wandelt. 2 als je rustig stapt en 4 als je zo snel stapt dat je net niet buiten adem geraakt. Zorg ervoor dat je tijdens uw wandeling nog normaal kan praten.

Op die manier heb je geen dure hartslagmeter nodig om te weten dat je over uw limiet aan het gaan bent.
Dus bvb iemand van 74kg verbruikt dan van 148 tot 296 kcal per uur. Bvb.: je hebt zin in een Mars (snoep). Dat is ongeveer 300 kcal. Dan weet je wat je moet gaan doen om die te verbranden 🙂

Wandelen: Als je een stappenteller hebt.


wandelen om te vermageren – stappen teller: Gebruik die dan ook. Een goede richtlijn is ongeveer tienduizend stappen per dag.
Als je van plan bent om langere afstanden te gaan wandelen kan je beter meerdere rondes in uw omgeving wandelen dan daadwerkelijk ver van huis weg te wandelen. Mocht er dan iets gebeuren of het weer wordt slechter dan ben je snel terug thuis.

Wandelen – Opwarmen en afkoelen:


Hoe wandelen om te vermageren: De beste opwarming is om gewoon rustig te beginnen en langzaam maar zeker het tempo op te drijven. En op het einde van de wandeling kan je jouw spieren even zacht stretchen gedurende enkele seconden. Mocht dat laatste pijn doen stop daar dan mee. En doe het de volgende dag iets rustiger aan.

Hoe wandelen om te vermageren: Kleedt u ook niet te warm anders ga je meer zweten. En dit kan uw huid irriteren. En ook koel je dan thuis te snel af als je die bezwete kleding uit doet. Het beste is ook katoenen onderkleding. Deze vangt het zweet beter op dan synthetische kleding. Ook goede wandelschoenen zijn van belang als je langere afstanden gaat doen. Stap eens binnen in een sportwinkel en praat er over met de uitbater. (Niet met het personeel, die zijn enkel uit op verkopen.)

P.S. Tip Bleinen voorkomen : Bleinen komen niet door te kleine maar vooral door te grote schoenen.

Wandelen om te vermageren, moet plezant blijven.


Hoe wandelen om te vermageren: Draag vooral losse en comfortabele kleding. En zorg dat je iets bij hebt voor het geval het begint te regenen.
Beschermt u ook tegen de zon. Zeker als je zweet zal je sneller verbranden. Wrijft u dus in tegen de zon of draag kleding met lange losse mouwen. Een zonnepet, enz.

Hoe wandelen om te vermageren: Drink voldoende water voor je vertrekt. Zo moet je geen water meesleuren. Als je van plan bent om meerdere uren te gaan wandelen kan je best wel wat reserve meenemen. Zeker als het buiten warm is.

Neem uw vrienden of familie mee. Zo combineer je het fysieke met het sociale. Of een walkman als je alleen wenst te wandelen.

Volg ook niet iedere dag dezelfde route. Anders word het eentonig.
Als je extra stimulans nodig hebt informeert u dan of er in uw buurt misschien een wandelclub is.
Als je nog niet gewoon bent om te wandelen en je hebt een medische conditie praat er dan eerst eens over met uw arts.

Ik kreeg onlangs deze vraag :

Trivia : hoe snel wandelt een normaal mens ?
Een gemiddelde mens stapt onder normale omstandigheden tegen +/- 3 kilometer per uur. Maar om van wandelen een sport te maken (met de bedoeling van te vermageren) zouden we toch een halve marathon op 3 uur moeten stappen. Of dus +/- 7 km/uur.

Wandelen om te vermageren (afslanken) Samenvatting :

 • Probeer minstens 30 minuten per dag te wandelen.
 • Zoveel mogelijk dagen per week.
 • Bepaal op voorhand het aantal kilometer. Ongeacht uw tempo.
 • Denk aan uw comfort. Het moet leuk blijven en geen lastpost.
 • Als je aan het vermageren bent, moet je dit combineren met een duursport (zoals wandelen) om te verhinderen dat je gewichtsverlies van spieren bekomt ipv gewichtsverlies door het verbranden van vet.
 • Wandelen stretchen : als je normaal wandelt is dit niet nodig.
 • Vermageren armen : Je kan bvb 2 halters meenemen en met je armen zwaaien terwijl je wandelt.

Wandelen om af te vallen extra tip:

wandelen om te vermageren – tip: Als je tochten doet van bijvoorbeeld 15 kilometer. Dan is het beter om geen 7.5 kilometer van huis weg te wandelen en dan terug te keren. Je weet nooit dat je iets voor hebt onderweg. (Bijvoorbeeld bleinen, of te moe om verder te gaan) En dan sta je daar 🙂 Het is dan beter, en zeker als je pas begint. Om kleinere cirkels van 5 kilometer te draaien. En dat dan 3 maal na elkaar. Als je dan iets voor hebt, ben je dichter bij huis.einde: ‘wandelen om te vermageren’: Ander gerelateerde artikels op deze site :

Gezond Vermageren – Afslanken-index pagina

Of gezond vermageren recepten

Hoofdartikel: Gezond afvallen vermageren afslanken

Infonosity, Copyright © 2007 until 50 years after my death 🙂 Bruno Stroobandt.