Categories
muziek

beste gratis muziek software. Zoek niet verder.!

Gratis software om zelf muziek te maken. (componeren) alle genres ook met vocal (zanglijnen) effecten,…

Welk is de beste gratis muziek software om zelf muziek te maken met uw computer.

LMMS de beste gratis muziek software.

Beste gratis muziek software : LMMS: Of beter gezegd, gratis software om uw muziek te maken op uw computer. Want de muziek die je maakt is automatisch copyright (c) uzelf. En die kan je dus verkopen en geld mee verdienen. Als dat de bedoeling is. Dan kan je best je muziek registreren bij een auteurs rechten vereniging. Dit om bewijs te hebben, en zij zorgen ook voor de administratieve afhandeling als iemand uw muziek bijvoorbeeld op de radio of in een discotheek speelt.

Voor belgië is dat Sabam, voor Nederland Buma Stemra.

3 soorten muziek software:

Beste gratis muziek software – Hoe zelf dance muziek maken? : In deze handleiding bespreek ik 3 soorten muziek software. Dat is de 3 stadia die je kan gebruiken in uw eigen muziek productie te maken.(P.S. dit hoeft geen techno muziek te zijn. Met LMMS kan je ook klasieke film muziek componeren.)

Beste gratis muziek software – wat is nodig?

  1. Software om muziek te componeren : met (midi) synthesizers, project management, sequencer,… In 1 fancy woord noemt men dat de DAW of Digital Audio Workstation. Ook link naar GM soundfont voor LMMS.
  2. Software voor de post editing, of mastering van uw wave muziek files. Of ook om samples te maken of bewerken.
  3. Software om uw muziek te mixen en of presenteren.
  4. Voor je techno dance muziek kan je ook drum-loops downloaden via de LMMS community.

En als extra in deze handleiding : Een paar voorbeelden en uitleg over muziek en hoe muziek maken. (cursus, filmpjes en geluidsfragmenten)

P.S.: New article : HOW TO CHANGE LMMS THEME verander UW Beste gratis muziek software (LMMS) in uw eigen versie 😎

And : See also : How to split your midi keyboard for more instruments in LMMS



Welk muziek programma is goed?

Beste gratis muziek software – LMMS: Of LMMS de beste muziek software is weet ik niet. Ik kan niet alle mogelijke programma’s uittest. Ik weet wel dat het zéér goed is. En alles kan wat ik ermee wil doen. Onderaan dit artikel staat een YouTube voorbeeld filmpje.

Er bestaan beroemde professionele programma’s zoals Fruity Studio, maar…

waarom FL studio gebruiken als je betere en GRATIS alternatieven hebt. Het programma dat ik bedoel is LMMS. Elke song die je ooit op de radio of tv of cinema hebt gehoord, zou met deze software kunnen gemaakt zijn!!! Om maar even te benadrukken dat dit geen speelgoed is. 🙂 Het is zelfs zo dat de beste synthesizer plug-in ZynAddSubFX wel in LMMS zit maar niet in FLStudio!!! 😎 .

Waarom zou je jezelf het risico lopen door gebruik te maken van illegale downloads op je computer? Wil je graag een virus of een troyan op je computer? Of justitie aan de deur? Dan moet je bij torent sites zijn!!! (zoals piratebay) Voor het geval je het nog niet moest weten AL uw internet activiteit word gelogd. En VPN is niet v.‘P’.n. (maar dat is voor een ander artikel) Als je software wil gebruiken, zorg dan dat je die legaal bezit. En dat hoeft niet altijd geld te kosten. Er is genoeg open source, freeware, GPL en FPL software.

OK, we gaan de gratis LMMS muziek software gebruiken.

Beste gratis muziek software – maar hoe sterk moet mijn computer zijn?

Gewoon minimum is 1Ghz computer met 512MB ram volstaat om het programma te kunnen draaien, maar hoe meer synthesizers je emuleert hoe meer rekenkracht je nodig hebt. Zeker als je de buffer delay zo laag mogelijk wenst te houden, is een multicore processor wel aan te raden.

De geluidskaart is van geen belang. omdat alle werk door uw PC zelf gedaan word. Je moet natuurlijk wel een 44khz stereo uitgang hebben om in CD kwaliteit naar uw home-cinema installatie te koppelen. En handig is ook een midi-poort om een externe synthesizer of midi controller te gebruiken. P.S.: dit werkt ook via de USB. (de nodige drivers om uw USB om te vormen naar een midi device, worden meestal bij uw apparaten geleverd, of Windows herkent die ‘beroemde’ apparaten en heeft zelf drivers, of je kan die gratis op het internet vinden op de site van uw apparaat..

LMMS is een volledige opname studio op uw bureau.!!! Hoe sterk uw PC of laptop daarvoor moet zijn, hangt er natuurlijk van af hoe complex de muziek is die je wenst te maken.

Wat zit er allemaal in onze beste gratis muziek software studio:

Je gebruikt je laptop om synthesizers te emuleren (dat is dus geen simulatie maar emulatie!!!) Je maakt dus van je laptop of andere computer een echte synthesizer. En niet 1, maar meerdere. Bij deze audio studio tool zitten maar liefst 20 synthesizer plug-ins geïnstalleerd.

Tip: zie ook: Game Laptop kopen waarop letten.

Waaronder ook de VST-virtual synthesizer plug-in. (hiermee kan je software synthesizers die je koopt of die je soms gratis op het internet vind, koppelen met LMMS)

Ook leuk is de SF2 soundfont ondersteuning. (van vroeger bij SoundBlaster AWE geluidskaart) Je kan daarmee (met extra software) zelf je eigen synthezizers fabriceren!!! Maar er zijn honderden SF2 files op het net te vinden. Zorg dat je bijvoorbeeld een goede GM (general midi) soundfont hebt. Kijk daarvoor naar het aantal megabytes die file groot is. Meer dan 2Mbyte is al een zeer goede. Die grotere files bevatten meer samples. Bij de kleinere heb je bijvoorbeeld 1 piano sample die dan gebruikt wordt voor alle octaven, terwijl bij de grotere een sample is genomen voor elk octaaf apart van een echte piano. Het resultaat is dat je piano simulatie dan ook voller en echter klinkt.

Je kan ook gebruik maken van wave-table keyboards. Deze gebruiken minder CPU power. Deze starten met het gebruik van opgenomen geluiden. En die worden dan op verschillende toonhoogte afgespeeld.

Verder zit er ook een mengpaneel in waarin je per kanaal één of meerdere muziek instrumenten kan koppelen.

Per kanaal, kan je ook 1 of meerdere effecten controllers instellen.

Je zal zien dat je al deze parameters met draaiknopjes kan fine-tunen met uw muis. Maar je kan deze ook opnemen en vastleggen in een automation track. Zo klinkt uw song iedere keer hetzelfde. Maar ook omdat je met je muis natuurlijk maar 1 knop gelijktijdig kan manipuleren.

Gratis general midi soundfount downloaden – gm sf2 download

Er zijn op het internet verschillende soundfont files die je kan downloaden. Sommige zijn gratis en voor sommige moet je betalen. SF2 files komt nog van de SoundBlaster tijd. En zo kon je een synthesizer in het geheugen van de geluidskaart steken. Maar nu wordt dat op een andere manier benaderd, maar is nog altijd goed bruikbaar. Het belangrijkste is een GM soundfont. SF2 synthesizer. Hier is een link naar de sourceforge website waar een goede general midi Soundfont staat van 6 megabytes. In combinatie met alle effecten van LMMS klinkt dat zelfs beter dan dat je een echte hardware synthesizer koopt.

Download gratis GM soundfont SF2 file (daar klik je op soundfonts en dan zie je 7 soundfonts waarvan je de TimGM6mb moet hebben.) Of een van de andere er staat er zelfs één van bijna 300mb!!!

midi koppeling met bijvoorbeeld extern keyboard om het software programma te bedienen

midi controller Novation Launchkey 25
midi-controller voor LMMS muziek studio

Het beste resultaat, of bediening met deze muziek software, behaal je door gebruik te maken van een externe controller. Die samenwerkt met deze muziek software. Daarvoor is er MIDI. De LMMS software ondersteund ook midi, en je kan dus ook een extern midi-keyboard gebruiken.

Ikzelf gebruik de Novation Launchkey 25 MK2. Deze heeft o.a 16 drumpads. De toetsen zijn full-size 2 octaven. Deze toetsen zijn aanslag gevoelig zoals een echte piano. En je hebt 8 draaiknoppen die je kan linken met LMMS controllers.

Downloaden van LMMS beste gratis muziek software.

Download LMMS for free. De beste muziek studio software om zelf muziek te maken.
The LMMS brand-logo

Hier kan je het beste gratis muziek software programma downloaden :

LMMS website Dit programma komt in 3 versies. Zowel voor Windows en Mac users, als Linux gebruikers.

Terug naar het hoofdmenu van dit artikel.

Nog nooit muziek gemaakt?

Wel dan moet je niet bang zijn. Dit programma is zo gemakkelijk of moeilijk als je het zelf wilt maken. Je hoeft bijvoorbeeld zelf geen geluiden of effecten te creëren, maar het kan. Er zitten meer dan 1000 samples inbegrepen. Ook voorbeeld muziek projecten. En op de website is een hele chat-forum waar mensen hun werk delen, zodat je ook die voorbeelden kan bekijken.

do-re-mi c-d-e

Vroeger heb je misschien geleerd dat de 7 noten do,re,mi,fa,sol,la en ci zijn. Maar dikwijls gebruikt men hier ook de letters van het alfabet voor. Dit is om twee redenen. Ten eerste is dit internationaal. En ten tweede is dit ook gemakkelijker in muziek software om dit te programmeren. Of ook om bijvoorbeeld piano te leren spelen. De letters zijn dan de eerste 7 van het alfabet. A tot G dus. Maar let wel C komt overeen met de ons bekende Do. De reeks is dus. ‘C-D-E-F-G-A-B’.

Op een piano heb je meer dan 1 octaaf. Het middelste wordt gebruikt voor de basis Do. Die heet dan C-4 dat wil zeggen de noot C van octaaf 4. Die heeft een frequentie van 261.626 Hertz en klink zo :

Piano noot C octaaf 4 (C-4)

Nog een simpel voorbeeldje van het side-chain effect. Je hoort eerst de zuivere 4 noten. En dan nogmaals, maar nu wordt het volume van die noten automatisch gesmoord door de impuls van de basdrum.


And last but not least, een DEMO song met de beste gratis muziek software (LMMS) van CentralBeats : progressive house. (begint soft, maar…)

Youtube : https://www.youtube.com/watch?v=yT02i0EaEnU

Een goede mini cursus muziekleer.

Door Andrew Huang.(link naar zijn kanaal) Het is op YouTube en wel in het Engels. Maar je kan daar Nederlandse ondertiteling activeren!!!

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=rgaTLrZGlk0

Cursus LMMS door TJ Free

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=TrMTlpeSw8Y

Terug naar het hoofdmenu van dit artikel.

Muziek opnemen en bewerken.

OK, we hebben nu een muziek stuk gecomponeerd. Hoe maak ik daar nu bijvoorbeeld een MP3 file van?

Hiervoor kan je je LMMS opname exporteren als WAV file. Want zolang je jouw muziek nog aan het componeren bent, sla je jouw projecten op in het LMMS project formaat. Die bestanden zijn kleiner omdat deze gewoon uw partituur en instellingen bevatten, en de samples en synthesizers die je gebruikt.

Maar als je jouw project exporteert wordt alle geluid in CD kwaliteit dat normaal naar uw luidsprekers gaat. Digitaal omgezet en opgeslagen als digitaal WAV formaat. Dit is ZONDER compressie. Voordeel de maximum geluidskwaliteit. Nadeel is de grootte. Dit is wel nodig als je bijvoorbeeld een CD wil branden.

AudaCity – muziek bewerken.

Deze WAV file kan je nu nog verder bewerken met een ander goed GRATIS programma. Namelijk AUDACity. Dit is ook een open source programma. Hiermee kan je jouw WAVE bestanden importeren en bewerken. En met bewerken bedoel ik niet enkel knippen en plakken, maar ook alle nodige effecten en geluids-analyse tools toepassen om bijvoorbeeld de verhouding tussen bassen en hoge tonen aan te passen. Audacity kan je ook gebruiken om mixen te maken met multi-track bewerking. Je kan daar zelfs MIDI files in een track zetten.


Terug naar het hoofdmenu van dit artikel.

Virtual DJ – meer gratis muziek software. (voor privé gebruik)

2deck’s on screen 1 (laptop). Video output is on second TV (monitor,projector,…)

En als laatste goed programma. Virtual DJ. Als je dit programma wil gebruiken om een optreden te geven in het Sportpaleis. Dan moet je dit wel kopen. Maar je mag dit programma officieel gratis gebruiken om thuis uw DJ vaardigheden te oefenen. Het is niet enkel voor mp3’s te mixen, maar ook mp4’s. (dus video-clips.) En het ondersteund externe midi-controllers. En het beste is, dat je op je laptop via HDMI of een andere poort (thunderbold,VGA,USB-c,…) een tweede monitor kan aansluiten, waarop het resultaat van je muziek/video mix te zien is. Of als je in een zaal optreed, kan je zo ook een beamer aansturen. Hieronder een voorbeeldje van de mogelijkheden op youtube. (DJ Throdown demo)

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=aBj_yXPsM48

DJ Throdown in actie met VirtualDJ + midi controllers.


EXTRA: LMMS instellen om de LED lampjes van de Novation Launchkey te gebruiken als disco verlichting, in het ritme van uw eigen compositie!!!

Je kan LMMS thema veranderen (Engels) Hoe het thema aanpassen. Niet enkel de kleuren maar zelfs de vorm van de knopjes en mengpaneel.

Einde ‘beste gratis muziek software’ : Terug naar computer-elektronica-index

Naar het hoofdmenu van dit artikel.

Terug naar Infonosity homepage