Categories
Gezondheid Voeding

Amandel

Info over de superfood : amandelen.

Amandel (Prunus dulcis)

Wat is een amandel?

amandel supperfood
De steenvrucht en de pit die daarin zit.

De amandel is het zaad van de amandelboom (Prunus dulcis). Amandelen worden in augustus geoogst. De buitenkant van de ‘pit’ van deze steenvrucht kraken ze. En het vlies wordt dan verwijderd door de amandel kort te blancheren.

Ruim 80 procent van de amandelen komt uit Californië. Ook Spanje heeft een grote productie van zoete amandelen. De soorten ‘de Jordan-‘ en ‘Valencia-amandelen’ komen daar vandaan. Wat we dus uiteindelijk opeten. Zijn de zaadjes van een vrucht.

De vrucht zelf is niet eetbaar. (En wordt ook niet verkocht. Het is maar, als je ze zelf plukt in de natuur. Dat je weet dat je de vrucht moet kraken en enkel het zaadje opeten. 😉 ) Daarom zijn ze ook relatief duur. Omdat dit dus veel afval en werk met zich meebrengt.

Waarvoor wordt een amandel gebruikt?

Amandelen verwerken ze meestal in voedingsmiddelen en cosmetica.
Ze bevatten ongeveer 70% enkelvoudig onverzadigd en 30% verzadigd vetzuur en veel vitamine E. Vitamine E staat gekend voor de positieve werking op de huid en huidherstel. Daarom dat het in veel anti-aging producten verwerkt wordt.

Daarnaast bevatten amandelen ook sporen van blauwzuur (waterstofcyanide). Hoe bitterder ze smaken, hoe giftiger ze zijn. Verschijnselen die kunnen optreden na het eten van 40 tot 70 bittere amandelen zijn: opwinding, hoofdpijn, duizeligheid, spiersamentrekkingen, ademhalingsstoornissen en plotselinge dood. Eet daarom nooit bittere amandelen. Dit gif verdwijnt wel als je ze kookt.

Soorten amandelen (type)

Er zijn twee soorten amandelen: zoete en bittere. Zoete amandelen kunnen zo gegeten worden of worden als decoratie gebruikt. Ze worden gebruikt om amandelspijs, noga of marsepein te maken.

(Amandelen zijn duur, daarom gebruiken ze soms abrikozen pitten om marsepein te maken. In een abrikoos, zit een steenvrucht, en als je die breekt zit daar ook nog een pit in, die ongeveer naar amandelen smaakt. Dit is meestal afval van de confituur industrie en wordt dan gebruikt om goedkope namaak marsepein te maken.) Als je dus marsepein koopt. Let dan in ieder geval goed op wat er op het etiket staat.

Er kan amandelolie of amandelmelk uit gemaakt worden. Die is licht verteerbaar en kan als vervanging van koemelk dienen. Dit is een alternatief voor koe-melk voor mensen die dat niet mogen drinken. In alle andere gevallen is dat weggeworpen geld. 🙂

Zoete amandelen zijn ook de grondstof voor amandelolie. Bittere amandelen gebruikte men vroeger met name voor het produceren van bittere amandelolie.

Er zijn twee soorten amandelolie: zoete amandelolie en bittere amandelolie. Zoete amandelolie is een vette olie die voornamelijk uit triglyceriden bestaat. In niet gezuiverde toestand heeft het een kenmerkende noot-achtige geur en smaak. Men gebruikt deze olie zeer veel in cosmetica als crème en babyolie. Bittere amandelolie is een etherische olie die vrijwel helemaal uit benzaldehyde bestaat. Aangezien de olie ook altijd wat blauwzuur bevat produceren ze deze olie nog weinig. Omwille van het potentieel gevaar. De bittere olie is ook niet voor consumptie bedoeld. Maar eerder in de cosmetica.

Amandelen super-food.

Amandelen noemen ze soms ook wel eens een super-food. (Super-food, betekend meestal dat je teveel betaald voor iets waar er ook een goedkoper alternatief voor bestaat. Het is meestal gewoon trendy en er worden wonderbaarlijke eigenschappen aan toegewezen. Amandelen zou goed zijn voor de huid, een anti-aging middel.) Maar om daarvoor meer te betalen?!? Veel belangrijkers is een gezonde en evenwichtige voeding. En natuurlijk is het ook belangrijk om in beweging te blijven.

Er zijn belangrijker zaken om mooi en gezond oud te worden. Zoals ANTI-STRESS, stoppen met roken, uw leefomgeving. En zoveel meer…


Meer info over gezonde voeding

Meer info over recepten

Of extern : Google gezonde voeding