Categories
Computer

Laptop kopen : To laptop or not to laptop, that’s the question…

Een game laptop kopen – of beter dat geld aan een echte computer spenderen. Ook review mijn beste gaming laptop 2020. En wat met te dure smartphones? Lees…

Nieuwe laptop kopen. Wat zijn de voor EN nadelen van een laptop. En wat met het online kopen van een laptop. Reparatie, garantie… Waarop letten bij de aankoop van een laptop. Voor en nadelen t.o.v. een echte computer (desktop PC) Een nieuwe laptop nodig: lees verder…

Laptop kopen online. Voor en nadelen van een laptop.
Thinkpad in 1995

Laatst bewerkt: 2020-07-02 YMD

Nieuwe Laptop kopen Intro:

Een laptop kopen.: Vroeger was een laptop kopen iets voor zakenlui of rijke mensen. En met vroeger spreken we over amper 10 jaar geleden.

Ik heb ooit (1995) het geluk gehad om een laptop te winnen met een wedstrijd van IBM. Deze wedstrijd was om hun besturingssysteem OS/2 Warp te promoten. (10 keer beter dan microsoft windows, maar toch niet doorgebroken omdat het Microsoft virus (windows) reeds te ver doorgedrongen was in de computerwereld.) 😉 Echte computer mensen werken met LINUX. Zelfs Bill Gates zijn cloud servers draaien op Linux omdat die meer betrouwbaar zijn!

Met die wedstrijd was er een categorie slogan, en daarin had ik de tweede plaats met de slogan: “Koop OS/2, de rest doet uw PC” De laptop die ik daarmee won was een IBM Thinkpad 360. (386/ 50 Mhz / 8MB geheugen) Zonder geluidskaart en zonder CD-ROM speler. Dat wrak had toen een winkelwaarde van omgerekend 4500,-euro. Zo’n laptop zou ik zeker niet kopen 🙂 Na een jaar was de batterij versleten. En een nieuwe batterij koste toen 250 euro. Ik heb die laptop dan maar gewoon verder gebruikt met de stekker in het stopcontact. Niet echt de naam draagbare computer of laptop meer waardig. 🙂

Laptop kopen voor de gewone man.

Laptop kopen – goedkoop?: Maar op 10 jaar is er veel veranderd. Vandaag de dag kan je al een laptop kopen voor minder dan 600 euro. En dan heb je al een goede laptop met voldoende mogelijkheden voor het standaard desktop werk (Excel, word,….)

De vraag is natuurlijk waarvoor heb je jouw computer nodig. Waarop moet je letten als je een laptop koopt? Als je jouw laptop wil gebruiken of kopen om naar films te kijken of om games te spelen dan heb je liefst een groter scherm nodig. Je hebt laptops met een 17 inch breedbeeld scherm. En dat ziet er in de winkel mooi uit. Maar houd er rekening mee dat dit een zware belasting is voor uw batterij. Zodat je laptop meer in het stopcontact zit dan niet. Alle voordelen van een draagbare computer (laptop) gaan dan teniet.

Game laptop goedkoop?

Gaming Laptop kopen – specs.: Waarop letten als je een game laptop koopt. Het belangrijkste is in dit geval de grafische kaart en voldoende werkgeheugen. 16GB of meer. Als je van je game wil genieten is dat natuurlijk beter op een groot scherm.

MAAR dit is dus slecht voor uw batterij verbruik. Je kan beter kiezen voor een kleiner scherm en je laptop op je TV aansluiten via een HDMI kabel. Let er dus op dat je laptop een hdmi-poort heeft.

Game Laptop kopen – of PC?: Natuurlijk als je echt de beste game computer wilt kopen. Dan koop je GEEN laptop maar een ECHTE computer. Natuurlijk heb ik het hier over 3D games waarin je virtueel rond loopt. Voor simpele 2D games heb je geen dure laptop nodig. Die kan je zelfs op een oudere GSM spelen.

Meer info over online games (gratis en niet gratis)

Voordelen laptop kopen:

Laptop kopen – voordelen?: Het grootste voordeel van een laptop is dat je deze computer gemakkelijk kan verhuizen. Dit is vooral handig als je jouw laptop computer op meerdere locaties nodig hebt. Of als het goed weer is kan je jouw laptop mee naar buiten nemen.
Nog een voordeel is plaats besparing. Sommige laptops kunnen dichtgeklapt werken.

Als je hierop dan een externe muis, toetsenbord en scherm op aansluit heb je een zeer compacte desktop-laptop opstelling met het voordeel dat je jouw computer toch nog gemakkelijk kan loskoppelen als je hem ergens mee naar toe wenst te nemen.

Daarvoor zijn er ook docking systemen te koop waarop je jouw laptop op eenvoudige wijze kan vastklikken. Uw externe randapparaten blijven dan gekoppeld aan het docking station en zo hoef je niet elke keer al die kabels in of uit te pluggen. (informeer uzelf over de mogelijkheden bij uw computer dealer ivm een docking station voor uw laptop die je wil kopen)

Er bestaan ook GPS modules die je kan kopen en aansluiten op je laptop. Zo heb je een beter GPS systeem dan die kleine GPS toestellen met ingebouwd scherm. (Ook te combineren met Google Earth op je laptop)

Nadelen (nieuwe) laptop kopen.

Laptop kopen – nadelen!!!: Computers evolueren zeer snel. En dat is een nadeel voor laptop gebruikers. Bij een desktop kan je zeer eenvoudig uw computer up to date maken door onderdelen te vervangen. Bvb extra geheugen, een betere processor, een nieuwe grafische kaart,… Bij een laptop hang je vast aan wat je gekocht hebt.
Bvb na verloop van tijd vind je jouw scherm te klein of begin je last krijgen van dode pixels. Dan is het enige wat je kan doen, een nieuwe laptop kopen. Of je moet bij het kopen van je laptop een goede garantie krijgen of extra bijkopen.

Als je bij een desktop computer je koffie omstoot over je toetsenbord, dan heb je voor 10 euro een nieuw toetsenbord. Als je dit voor hebt bij je laptop, dan kan je een nieuwe laptop kopen…

Beperkt toetsenbord – laptop probleem.

Laptop kopen – TOETSENBORD!: Over toetsenborden van een laptop gesproken. Het goedkoopste desktop toetsenbord is van betere kwaliteit dan het duurste laptop toetsenbord. Meestal staan er ook minder toetsen op zo’n laptop toetsenbord waardoor er meerdere functies aan 1 toets worden toegewezen.

Nu bestaat er wel een oplossing voor. Als je veel met excel werkt bestaat er een extern numeriek toetsenbordje dat je kan aansluiten op de USB poort van uw laptop. Maar hier weer de vraag: Waarom heb je een draagbare laptop nodig, als je deze gaat volhangen met kabels en externe onderdelen?

Toch liever een (nieuwe) laptop kopen? Waarop letten?

Laptop kopen – service contract: Vermits je aan een laptop weinig zelf kan repareren, is het belangrijk dat je een goed service contract bij je laptop neemt. Je hebt natuurlijk altijd de wettelijke garantie. Maar meestal kan je daarnaast voor een kleine opleg deze garantie verder uitbreiden.
Koop geen kat in een zak. De winkel zal u wel geen bakstenen in een doos verkopen. Maar voorkomen is beter dan genezen. Het belangrijkste is dat je jouw nieuwe laptop ziet werken voor je hem koopt.

Naast de snelheid is de gebruiksvriendelijkheid van het toetsenbord en de mouse-pad ook van belang. Test dit dus uit in de winkel.
Ook is er het probleem van dode pixels bij TFT schermen. Dit zijn beeldpunten die altijd dezelfde kleur weergeven. Bij weergave van bewegende beelden valt dit niet altijd op. Controleer dit door de wallpaper op volledig wit in te stellen. En kijk dan of er zwarte punten zijn die niet oplichten. Maar let op een dode pixel kan ook wit zijn. Stel dus ook de wallpaper in op volledig zwart en kijk dan of er nog punten oplichten.

Omdat batterijen vrij snel verslijten en er na verloop van tijd andere types en vormen uitkomen, is het best dat je meteen een reserve batterij koopt bij uw laptop. Zo verhinder je dat je na twee jaar een nieuwe batterij wil kopen om dan te zien dat uw model niet meer bestaat.
Bovendien is dit ook handig als je jouw laptop computer veel onderweg gebruikt.
De grootste verbruiker is uw scherm. Hoe kleiner hoe beter dus. (Je kan je laptop gemakkelijk koppelen aan een grote TV.)

Laptop : Gratis antivirus

Bij de aankoop staat er dikwijls een tijdelijk gratis antivirus programma op. Maar dat verloopt dus na enige tijd. Je hebt dan 2 opties. A) Je betaald voor dat programma. B) Je gaat op zoek naar een zeer goed, maar tocht GRATIS alternatief. : zie: Gratis antivirus software.

Smartphone vs. Laptop

In mijn bescheiden opinie dient een GSM om te bellen (telefoneren). Voor 20 Euro heb je een GSM die dat doet 😎 . Een Smartphone van 1000 Euro is zijn geld NIET waard. Wie kijkt er nu TV op een 8cm scherm? En de meeste websites zijn gemaakt om op een normaal HD scherm te draaien. Heel goed voor uw ogen is zo’n smartphone scherm ook niet. Om nog maar te zwijgen over de acidenten in het verkeer. En de bochel die je kweekt in je rug 🙂

Voor diezelfde 1000 Euro kan je dan beter een echte computer kopen met 1 Terabyte (1000 Gigabyte) SSD (SSD=solid state disk = 50x sneller dan de vroegere HDD = HardDiskDrive of vaste schijf)

Om nog maar te zwijgen over tracking devise en 5G. Ze hoeven de mensen niet meer te chippen want iedereen is verslaafd aan zijn GSM en loopt er de hele dag mee rond. Het is zelfs beter dan een chip, want het is meteen GPS en een data zendstation 🙂


Goede Game laptop MediaMarkt

Review gaming laptop :MSI GS65 Stealth 95SE: Als voorbeeld van een goede gaming laptop neem ik mijn huidige eigen laptop. En ik heb deze laptop niet online gekocht maar gewoon in de winkel van de MediaMarkt. Het grote voordeel van niet online kopen is dat je rustig door de winkel kan wandelen. En dat je de computers en laptops ook daadwerkelijk kan zien. In real life 🙂 Ik bedoel daarmee: Als je op het internet een foto ziet. Dan ziet deze foto er anders uit afhankelijk vanop welk scherm je die ziet!!! Dus hoe kan je dan oordelen over de beeldkwaliteit van het geadverteerde item?

In de MediaMarkt of andere computer winkel, zie je dus hoe goed de beeldkwaliteit in het echt is. En je kan ook duidelijk van dichtbij zien welke externe aansluitingen mogelijk zijn.

MSI GS65 Stealth 95SE Game laptop

 • Deze laptop koste toen (2019/09/21 YMD) 2.499€
 • 16 GB werkgeheugen. DDR4-RAM
 • 1 TB SSD (=50x sneller dan een HDD)
 • Nvidea Geforce RTX met 6GB ram
 • Intel I7 9th generation 6-core (hexacore)
 • 144hz tft scherm
 • Killer ethernet aansluiting (1 Terabit/sec)
 • hdmi – uitgang
 • Thunderbold aansluiting
 • 3 x usb-b v3.2 (20x V2 speed) + 1 x usb-c
 • mic-in – stereo-out
 • steel case
 • RGB-LED verlichting (per toets apart programmeerbaar)

Ik heb nog wel nadien 32GB DDR4 ram gekocht om die 16GB te vervangen. (had dit nodig voor mijn opleiding, 16GB is normaal genoeg)

Je kan probleemloos je beeld over twee schermen verdelen. Is bijvoorbeeld handig voor meerdere beurs-analyse schermen gelijktijdig open te hebben. Of met het programma virtual DJ kan je mixen op je laptop en je videoclip afspelen op een beamer 😎

Gratis muziek programma muziek software voor je laptop. ik gebruik LMMS (gratis alternatief voor FL Studio)

Antivirus software gratis : ter vervanging van Norton die op mijn laptop stond bij aankoop.

De beurs index

Een persoonlijke lening voor de aankoop van je laptop.

Terug naar Computer – Elektronica Index.