Categories
Mentaal

Spreekangst Lalofobie

Spreekangst of lalofobie. Angst om voor een publiek te spreken. Wat is het en hoe oplossen…

spreekangst lalofobie

Spreekangst Lalofobie: Wat is lolofobie en wat aan spreekangst te doen. Zelfverzekerder worden.

about: Spreekangst lalofobie : Hoe leren voor een publiek te spreken. Lalofobie kan sociaal isoloment tot gevolg hebben. Hoe spreekangst overwinnen? Hoe Lalofobie aanpakken. Last edit 2020-12-05 YMD.

Lalofobie ( plankenkoorts) – spreekangst

Spreekangst lalofobie: Wat is lalofobie en wat eraan te doen. (=angst om te spreken voor een groep -> spreekangst voor een groep)

Lalofobie is in tegenstelling tot plankenkoorts -wat een meer algemene fobie of angst is voor het optreden in het openbaar-. Is lalofobie de angst voor het spreken in het openbaar. Spraakangst dus. (spreekangst)

Het woord lalofobie is afkomstig van het Griekse lalein (spreken) en fobos (angst). Bij de lichtere vorm van spraakangst kunnen er zich spraakproblemen voordoen (zonder mechanische oorzaak) zoals stotteren of veel eeeeum zeggen. In ernstigere gevallen kan er zelfs spraken zijn van gedeeltelijk of totaal mutisme. Is dus geen woord kunnen zeggen. Meestal is lalofobie te wijten aan verlegenheid.

Gedeeltelijk mutisme – gedeeltelijke spreekangst.

Gedeeltelijk mutisme is ook geklasseerd als psychische aandoening. Dit komt bijvoorbeeld voor bij kleine kinderen die thuis wel normaal kunnen spreken maar op school tussen andere kinderen dicht klappen en de hele dag geen woord zeggen.

Van Lalofobie of spreekangst tot sociaal isolement.

Spreekangst lalofobie: Wanneer de spreekangst ernstige vormen aanneemt. En men dus steeds minder en minder durft te spreken in een sociale omgeving. (Dit is een vicieuze cirkel veroorzaakt door spreekangst) Dan zal men na verloop van tijd ook steeds meer en meer deze sociale situaties gaan vermijden. En krijgen we een sociaal fobie. En als je hieraan niets doet word dit uiteindelijk sociaal isolement.

Wanneer de spreekangst echter beperkt blijft tot het spreken in het openbaar in de vorm van een voordracht geven
(bvb spreekangst bij spreekbeurt of boekbespreking op school) of spreekangst bij een lezing doen dan spreekt men van een glossofobie.

Andere symptomen van spreekangst of glossofobie zijn bijvoorbeeld sterke bezorgdheid die voorafgaat aan het optreden of tijdens het toespreken van een grote groep mensen. Of het zoveel mogelijk vermijden van toespraken. Of in de ergste gevallen zelfs paniek.

Nu, hoe pakken we deze angsten aan. (spreekangst overwinnen)

Spreekangst lalofobie: Bij spreekangst is het zoals bij alle vormen van angst. We moeten gewoon zelfverzekerder worden. En de enige manier om dat te doen is door jezelf te confronteren met uw spreekangst. Begin met in gedachten tegen jezelf te spreken. Daarna tegen uw spiegelbeeld, dan tegen uw vrienden enzovoort. Steeds grotere groepen om zo de spreekangst te overwinnen.

Er bestaan over dit onderwerp (spreekangst) ook cursussen. En dankzij het internet kan je zelfs online een cursus volgen over het onderwerp spraakangst. Google bijvoorbeeld naar “spreken in het openbaar cursus“.

Spreekangst lalofobie Ook BELANGRIJK is om jezelf niet teveel zorgen te maken over dit feit want dat versterkt uw gevoelens. Uit bepaalde studies blijkt zelfs dat 75 procent van de mensen in meer of mindere mate last van heeft de angst om te spreken voor een groot publiek. Dat is dus nog meer dan de mensen die angst voor de dood hebben. Het is dus een kwestie van uw kont uit de zetel te heffen. En eraan beginnen.

Een wijs man zei ooit. Er is maar 1 plaats waar succes komt voor werken!!! (En dat is in het woordenboek 😉 )

Maar je moet niet beginnen met een optreden voor 10.000 fans 🙂 Begin zelfs klein. Oefen voor de spiegel. En oefen daarna steeds voor een groter publiek. Het is trouwens ook zo dat als je op een podium staat en de spotlights schijnen in uw gezicht. Dan zie je niet eens hoeveel mensen er in de zaal zitten. En dan maakt het ook niet uit of je bekeken wordt door 10 of 500 man 😎

Einde Spreekangst Lalofobie : Terug naar mentaal-index