Categories
Mentaal Varia-Vrije_tijd

Beter geheugen – menselijke kalender

VERBLUF uw vrienden!!! Met deze beter geheugen les, ken je de volledige kalender uit het hoofd. Als ze een datum zeggen, kan jij direct antwoorden op welke dag van de week dat valt.

beter geheugen - leer een kalender op korte tijd uit het hoofd en verbluf uw vrienden!!!
Leer een kalender
snel uit het hoofd.

Beter Geheugen – leren hoofdrekenen. ( menselijk geheugen verbeteren )

about: Beter geheugen – training – snelleren – hersengymnastiek – hoofdrekenen – snel hoofdrekenen leren: Laatst bewerkt : 2007-11-01.

beter studeren – geheugen verbeteren

We hebben het hier voor alle duidelijkheid niet over het verbeteren van uw computer geheugen maar over het verbeteren van het menselijk geheugen. 😎

Iedere gezonde mens beschikt over evenveel gram hersenen! En toch is de ene persoon beter in het onthouden van dingen dan de andere. Het verschil zit hem vooral in de manier waarop men zijn geheugen gebruikt. Er zijn natuurlijk mensen die dit per toeval op de juiste manier gebruiken zonder dit zelf te beseffen. Maar niet getreurd voor de mensen die dat niet doen.

Beter geheugen – oefenen

Je kan je hersenen vergelijken met je spieren. Hoe meer je die gebruikt hoe meer je er van krijgt. Nu ja, uw hoeveelheid hersenen neemt niet toe, maar er ontstaan wel meer en complexere verbindingen tussen de hersencellen. Elke hersencel is zoals een computer en heeft een bepaalde taak. En de verbindingen tussen de hersencellen kan je vergelijken met de kabels van het internet dat die computers met elkaar verbinden. En hoe beter deze computers (hersencellen) met elkaar verbonden zijn, hoe beter onze hersenen zullen werken.

Techniek – is de sleutel voor een beter geheugen.

Een beter geheugen krijgen is dus een kwestie van oefenen en de juiste technieken gebruiken.
Laten we starten met een voorbeeld. Je wil bijvoorbeeld de hele kalender van 2020 uit het hoofd leren. Met de bedoeling dat je voor iedere datum uit het hoofd kan zeggen op wat voor een dag die datum valt. (ma,di,woe,..)

Iemand zonder technisch inzicht zou daar dagen lang mee bezig zijn. Door gewoon letterlijk heel die kalender uit het hoofd te leren. 1 januari is een woensdag, 2 januari is dan donderdag, en zo verder tot 31 december. En dat steeds herhalen tot je het kent. Dat is natuurlijk een manier. 🙂 Maar niet echt de gemakkelijkste manier. Nu door inzicht te hebben in de kalender kan je deze herleiden tot een simpele formule en hoef je slechts 12 getallen uit het hoofd te leren.

De menselijke kalender – getallenreeks oefenen

Bereken de dagnaam voor iedere datum in 2020 (of verder).

Zou het niet leuk zijn op bijvoorbeeld een familiefeest om aan iedereen te demonstreren hoe bijzonder  jij wel bent. Je kan bijvoorbeeld een speciale goocheltruc presenteren. Maar daar heb je het nodige materiaal  voor nodig. Maar het kan ook zonder materiaal. !!!
Je kan bijvoorbeeld aantonen hoe slim je wel bent of hoe goed uw geheugen is. En dan heb je enkel je hersenen nodig 🙂
In dit geval zal ik u aantonen hoe je met weinig moeite zogezegd een hele kalender uit het hoofd kan leren.Om uw familie te overbluffen hoef je slechts enkele getallen uit het hoofd te leren.
jan=5, feb=2, mrt=1, apr=5 mei=3 jun=7 jul=5 aug=2 sep=6 okt=4 nov=1 dec=6

521-537-526-416

Het is eigenlijk één getal van 12 cijfers, maar om het uzelf gemakkelijker te maken splits je dat best op in groepjes van 3 cijfers.   Zo leer je deze reeks niet enkel sneller, maar is het later ook gemakkelijker om de maand die iemand zegt te koppelen aan het juiste cijfer.
Bvb iemand zegt september. Dan weet je direct. Ha de negende maand dus het laatste cijfer van het derde groepje.

Zorg er eerst ook voor dat je snel weet de hoeveelste maand van het jaar een bepaalde maand is.   Als ik zeg. Mei. Dan moet je direct weten te zeggen dat dit de 5de maand is zonder dat te hoeven tellen.  
Ik heb ook voor deze getallenreeks gekozen omdat deze gemakkelijk te onthouden is omdat er verbanden zijn tussen de groepjes.   Het eerste drie beginnen met 5. en de laatste twee groepjes eindigen op 6.

Voor de laatste twee groepjes, verminderen de twee eerste cijfers met 1. En de middelste cijfers van de groepjes vormen ook een mooie reeks (2321).

O.K. dit bovenstaande kan wat raar overkomen 🙂 Maar het is net door dit soort verbanden te leggen dat je de hele reeks sneller uit het hoofd zal kennen en ook blijven onthouden.
Nu, dit is was opgesteld in 2020 maar je hoeft niet ieder jaar deze reeks getallen opnieuw aan te passen.
Slechts 1 correctie nummer. Voor 2021 is dat 1.
Voor 2024 is een schrikkeljaar ==> jan en feb = +4 de rest = +5,
2025 is terug gewoon +6 voor het hele jaar. enz.

En nu komt het.

Het principe is altijd hetzelfde.
-1 + (correctie voor na 2020 (bij 2020=0)) + cijfer uit de reeks dat bij die maand hoort + dagnummer = X
Van die X trek je zoveel mogelijk keer het getal 7 af. (dus -7 of -14 of -21 of -28).

En de uitkomst is dan de dagnaam weergegeven als nummer.
Waarbij 1=ma, 2=di, 3=wo enz.

Voorbeeld:
Bvb iemand zegt 13 oct 2020.
==> -1 + (correctie voor 2020(=0)) + 4 (oktober = 521-537-526-‘4’16) + 13 (dag) = 16. (-1+0+4+13=16)
Daar trek je zoveel mogelijk keer 7 van af. (14 in dit geval)
resultaat = 2. En dit is de dagnummer.
2 = dus dinsdag.
13 / 10 / 2020 valt dus op een dinsdag. Als je het systeem nog niet volledig snapt lees de tekst nog eens. En verder oefening baart kunst. 🙂
P.S. Zorg dat je een klein kalendertje bij hebt zodat uw publiek kan nakijken of het klopt wat je zegt.

Andere artikelen:

mentaal-index alles wat met het niet fysieke te maken heeft.

Infonosity.net HOME

Infonosity, Copyright © 2007 until 50 years after my death 🙂 Bruno Stroobandt.