Categories
Computer

C# Hoe externe data gebruiken. (mini tutorial C sharp)

C# tutorial voor beginners.: Hoe kan je een externe (cvs) file gebruiken als database in uw zelf geprogrammeerde C-sharp programma? @ infonosity.net

C# tutorial voor beginners.: Hoe kan je een externe (cvs) file gebruiken als database in uw zelf geprogrammeerde C-sharp programma?

C# Hoe externe data gebruiken. C# tutorial voor beginners.: Hoe kan je een externe (cvs) file gebruiken als database in uw zelf geprogrammeerde C-sharp programma?

Inleiding C# hoe externe data gebruiken.

C# Hoe externe data gebruiken.: Om te beginnen, welke editor gebruik ik? Om de source code te schrijven kan je eender welke ASCII tekst editor gebruiken. Maar dan is uw c# code allemaal in dezelfde kleur. Een goede text editor is NotePad++ deze herkent meerdere programmeertalen en ook html en css, enz. Zo krijgt je code al wat kleur en is daardoor gemakkelijker te lezen.

Maar dan moet je uw code nog compileren en uitvoeren. (En eventueel debuggen) Daarvoor gebruik ik ‘Visual Studio Code’ dit is een vrij lege shell die voor meerdere platforms (Linux, Windows,…) te downloaden is op de Microsoft website.

In deze shell kan je duizenden om niet te zeggen een paar honderdduizend plug-ins installeren. Om er op die manier een volledige ontwikkelomgeving van te maken. (inclusief compileren tot EXE files)

C# welke plug-ins heb je nodig

  • C# 1.21 of hoger – nodig
  • VisualStudio Intelicode 1.2.5 (dit zorgt voor de kleurtjes en helpt u met A.I. (=weet wat je gaat typen, althans geeft de mogelijkheden) (niet nodig-wel gemakkelijk)
  • vscode icons 10.0.0 – niet nodig maar, geeft duidelijke iconen aan diverse bestanden

Externe Data Gebruiken in c#

Deze tutorial gaat er vanuit dat je enig begrip hebt van programmeren. Deze is enkel bedoeld om te tonen om een stapje verder te gaan dan de basics en gebruik te maken van een externe file waarin we een data tabel hebben gemaakt.

Je kan bijvoorbeeld ook een tabel in Excel maken en deze opslaan als csv file. Daarvoor moet je onderstaand programma iets aanpassen, omdat ik in mijn product.db file gewoon een * gebruik als scheidingsteken. Dit omdat er in de data een korting zit die ook als komma getal geschreven wordt.

De database.

C# de data-base. * = scheidingsteken.

Dit is dus gewoon een TXT bestand dat opgeslagen is als producten.db Zoals je ziet staan er een hoop spaties tussen de * en de gegevens. Dit is gewoon om het er deftig te laten uitzien. Maar die extra spaties worden in het programma weggefilterd.

Het programma in C#.

Ik post het programma als foto’s. Zo ben je verplicht om het over te typen in plaats van ctrl-c + ctrl-v. 🙂 Want het is zo dat je erover nadenkt en dus bijleert. Wat de bedoeling is van een tutorial 🙂

deel 1 c# programma
deel 2 c# programma
deel 3 c# programma

Het resultaat : Leest de data-base en geeft deze weer. Er zit ook foutcontrole in. Als de user gewoon op enter klikt. Of als hij een getal groter of kleiner opgeeft dan dat wat er in de database zit.


De intro op YouTube

Einde C# hoe externe data gebruiken. (mini tutorial C sharp)

Terug naar Computer index pagina

OF: zelf een basketbal game programmeren in Basic (just basic)