Braambes – gezonde voeding

Braambes - gezonde voeding.
De rijpe bes is donker paars.

Braambes – gezonde voeding, Blackberry (Rubus fruticosus)

Over: Braambes lekkere en gezonde voeding. De braambes is zeer eenvoudig om zelf te telen in uw tuin. De rijpe vruchten kan je ook gebruiken om braambes confituur (of braambessen jam) van te maken.

Braambes afkomst

De braam die geteeld wordt voor de vruchten is ontstaan uit kruisingen tussen verschillende braamsoorten, waardoor er geen soortnaam aan gegeven kan worden. Meestal worden de rassen van de cultuurbraam daarom in Rubus sectie Moriferi gerangschikt.
Naast verse consumptie worden bramen ook diepgevroren of verwerkt tot sap, tot bramen op lichte siroop en tot jam. De verse bramen zijn maar enkele dagen houdbaar.

De beroepsmatige teelt van bramen in Nederland bedraagt ongeveer 20 ha met een aanvoer van ongeveer 160.000 kg.

Sommige bramensoorten kunnen ook met framboos gekruist worden. Hieruit zijn de Loganbes en de Taybes ontstaan.

De braambes lekker en toch gezonde voeding.

De bessen zijn op hun lekkerst net voor ze slecht (rot) worden. Omdat ze dan zoeter van smaak zijn.
Ze dienen dan wel onmiddellijk opgeëten te worden of verwerkt tot jam.
Bijgeloof in het Verenigd Koninkrijk zegt dat na 15 september bramen niet gegeten dienen te worden. De duivel zou ze dan geclaimd hebben en een merkteken op de bladeren hebben achter gelaten. Mogelijk vindt de legende zijn oorsprong in de grotere kans op infectie in de tweede helft van september van de Botrytis cinerea. Aangetaste vruchten hebben geen prettige smaak en kunnen giftige stoffen bevatten. (Maar die ga je niet per ongeluk eten. Je ziet dat. En je spuwt die onmiddellijk terug uit omdat ze absoluut niet lekker zijn dan.

braambes : Vitaminen en mineralen rijk.

Ook de purperen kleurstof is een complexe chemische stof die anti-carsinogene werking zou hebben. En een positieve invloed op uw geheugen en uw uitstraling (jeugdig en fris) (En zo smaken ze ook 🙂 )

Dit is trouwens met alle blauwe-paarse groenten en fruit : bvb : rode kool – rode biet – bosbessen.

Braambes oogsten:

Doordat de bloemen 1 voor 1 open komen en bevrucht worden door bijen en hommels. Worden de vruchten ook 1 voor 1 rijp. Je kan dus voor langere tijd genieten van de vruchten van deze plant. (de hele zomer)

Inhoudsstoffen voeding

Zoals alle vruchten heeft ook de braam een lage pH-waarde, die varieert van 2,8 tot 3,8. Een liter bramen sap bevat 8-15 gram zuur (gemiddeld 11,5 g), waarvan appelzuur het hoofdbestanddeel is. (Goed om te vermageren)

De braam bevat 9 -16 % suiker bestaande uit glucose, fructose in ongeveer gelijke hoeveelheden en een klein beetje sacharose en maltose. De Brix-waarde is 9 -14o. Verder zitten in bramen vooral vitamine C.

Daarnaast bevatten bramen 1% eiwit, 6% koolhydraten en 1% vet. De energie inhoud van 100 g bramen is 155 kJ. (39 kcal) (Zie ook de calorietabel voor andere producten.)

Einde braambes – Gezonde voeding : het is eens iets anders dan chips en borrelnootjes hé 😉


Terug naar index Gezonde Voeding