Categories
gezond vermageren afslanken Recepten Voeding

Komkommer

De komkommer is een vrucht die in Nederland en België vooral rauw als salade wordt gegeten. De komkommer behoort tot de soort Cucumis sativus, die al meer dan 3000 jaar gekweekt wordt. ✅ komkommer – vermageren, afslanken…

komkommer informatie - voedingswaarde - bereiding en recept
komkommer om gezond te vermageren, afslanken.

komkommer (Cucumis Sativus)

De komkommer is een vrucht die in Nederland en België vooral rauw als salade wordt gegeten. De komkommer behoort tot de soort Cucumis sativus, die al meer dan 3000 jaar gekweekt wordt. Ze hoort tot hetzelfde geslacht als de meloen (Cucumis melo) en dezelfde familie als de courgette (Cucurbita pepo). Het zijn warmte minnende planten en ze groeien in Nederland en België het beste onder glas. De komkommerplant is eenjarig. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien. De gekweekte komkommer heeft alleen maar vrouwelijke bloemen, waar zonder bevruchting of bestuiving de komkommer uit groeit.

Het is de ideale groente in je dieet als je aan het vermageren bent. Let wel, het is niet de bedoeling dat je een komkommer dieet begint om te vermageren. Maar wel dat je komkommers eet bij of in uw dieet. Omdat het als voeding rijk is aan vitamines en mineralen. Het bevat te weinig calorieën om enkel van komkommer te overleven. Dus al die komkommer diëten zijn uit den boze.

Maar het is wel goed als gezonde snoep en of tussendoortje. En dit omdat het niet al te snel verteert en je daardoor minder snel terug honger zal krijgen.

Ook een goed alternatief voor chips of borrel nootjes als je in de avond naar een film op de TV zit te kijken. Dit omdat je toch niet echt beseft wat je dan aan het eten bent. Het gaat dan enkel om de handeling van iets in je mond te stoppen. En dan kan je dus beter iets gezond eten met weinig kilocalorieën.

Meeste vitamines zitten in de schil

Let er op dat je de komkommer niet schilt. (Je moet hem dan natuurlijk wel goed afspoelen) Maar snijdt de kommer gewoon in chips schijfjes met schil en al. De meeste vitamines en antioxidanten zitten namelijk in de schil van de komkommer. Het zou dus jammer zijn dat je deze schil van de komkommer weg werpt. Dit is trouwens zo voor de meeste groenten en fruit zo. Om de meeste vitamine en bioflavonoiden stoffen uit de komkommer te halen zou je eigenlijk bij wijze van spreken enkel de schil moeten opeten en de rest wegwerpen 🙂

Iemand die veel vlees en vet eet, krijgt een grotere zuurrest in zijn lichaam. De kalium in de komkommer helpt dit te neutraliseren. Een goedkoop alternatief voor maagtabletten dus.

flavo-watte?

Flavonoïden vormen een grote familie van plantaardige stoffen. Ze bepalen in groenten en fruit de grote variatie in kleuren. Flavonen (Latijnse flavus = geel) hebben hun naam te danken aan plantenstoffen die vroeger gebruikt werden voor het geel verven van wol en katoen. Ze worden ook aangeduid als bioflavonoïden en vroeger als vitamine P.
Tot nu toe zijn er ruim 4000 soorten flavonoïden beschreven. Aan de hand van hun chemische structuur kunnen ze worden onderscheiden in , Anthocyanen, Catechinen, Flavonen, Flavonolen, Flavononen en Isoflavonen.

Het zijn complexe chemische stoffen die niet enkel voor de kleur van onze groenten en fruit zorgen maar hebben vooral een beschermende werking voor de plant. Neem bijvoorbeeld een appel, die blijft dagen goed uit de koelkast. Maar schil de appel en binnen de 5 minuten is hij al slecht aan het worden en begint bruin te kleuren (begin van rotten).

50 tot 95 procent van deze stoffen gaat ook verloren door deze te koken. Daarom wordt er tegenwoordig aangeraden om meer verse groenten en fruit rauw te eten.

Andere bronnen :

  • Lavonen: kruiden
  • Isoflavonen: soja, peulvruchten
  • Flavonolen: uien, thee, appelen, rode wijn, broccoli, boerenkool
  • Catechinen: thee, rode wijn en fruit
  • Anthocyanen: bessen(sap), rode wijn, blauwe druiven
  • Carotenen: geelgroene groenten, wortelen, tomaten, sinaasappelen.
  • Glucosinolaten: spruitjes, koolsoorten, broccoli
  • Organosulfiden: knoflook

Is komkommer gezond?

Wat zit er in:

Voedingswaarde:
100 gr komkommer.
Energie 8 kcal.
Koolhydraten:
2g
Vet 0 g
Eiwit 0.6 g
Water 94 g
Thiamin (Vit. B1) 0.03 mg
Riboflavine (Vit. B2) 0.01 mg
Vitamine C 10 mg
Calcium 14 mg
Kalium 124 mg
Vezels 300 mg

Bereiding van de komkommer

Je kan de komkommer als salade eten, met of zonder deze te schillen. Sommige mensen vinden het lekkerder om hem te halveren en de zaadlijsten te verwijderen. Hoewel, sommigen vinden dat niet nodig. De komkommer kan, eenmaal geschild, worden geraspt of in dunne plakken gesneden. Komkommersalade wordt aangemaakt met olie, azijn, wat zout en peper. Eventueel kan ook fijngesneden ui worden toegevoegd of andere kruiden, zoals bijvoorbeeld dille of peterselie.

Als men na het eten van komkommersalade vaak moet opboeren en het slecht verteert, kan men dit simpel oplossen door een klein beetje knoflook aan de komkommersalade toe te voegen of de schaal waarin de salade wordt aangemaakt eerst met een knoflookteentje goed in te wrijven.
Komkommersalade is erg vochtig. Als dit niet wenselijk wordt geacht, kan men de gesneden of geraspte komkommer eerst laten uitlekken in een zeef. Door het toevoegen van zout gaat dit uitlekken sneller.

Dit kan ook

Komkommer kan echter ook worden gestoofd, gevuld met gehakt om in de oven gaar te braden, of als garnering worden gebruikt. Een bij velen favoriet recept uit Griekenland is tzatziki. Geraspte komkommer wordt vermengd met dikke Griekse (of Bulgaarse) yoghurt, veel knoflook uit de knijper en vrij veel zout. Ook hierbij moet ervoor worden gezorgd dat het geheel niet te vochtig wordt. Men kan zowel de yoghurt als de komkommer daartoe laten uitlekken.


Gezond vermageren: vegetarisch komkommer-recept. :

Ingredienten:

1 komkommer
quorn
kruiden naar wens.
komkommersmeerkaas

Bereiding:

Snijd de komkommer in schijven van 2 a 3 cm en verwijder de pitten.
Daarna vul je de holte op met de smeerkaas en bedek deze combinatie met de gebakken quorn.

Tip : Je kan ook quorn met een ingebouwde kruiden mix gebruiken. Met een beetje fantasie heeft de smaak wel iets van vlees. Goed voor een beginnende vegetariër 🙂

P.S. Dit is een komkommer recept om te gebruiken in een gevarieerd dieet. (gezond vermageren index) En niet bedoeld als komkommer dieet.(meer info)


Trivia : Komkommertijd :
Volgens Wikipedia komt dit woord uit de tuinbouw. Vroeger was komkommer een zomergroente. Het was dan een drukke oogstperiode. Terwijl er in het nieuws net in diezelfde periode niets deftig te melden viel. En men de zendtijd en kranten toch wou vol krijgen. Vulde men de krant met nutteloze berichten.
En telkens er in de krant of op het tv nieuws weer een hoop onprofessionele rommel berichten zijn gewoon om het nieuws of krant vol te krijgen. Dan zeggen de mensen: ‘Het zal wel weer komkommertijd zijn’

Gezond Vermageren – index – sitemap or google komkommer


Infonosity, Copyright © 2007 until 50 years after my death 🙂 Bruno Stroobandt.