Categories
Geen categorie

Aardappel

De aardappel is geen dik maker. Hij zit boordevol vitamines en mineralen en pas dus zeker in een dieet als je wil afslanken…

Aardappel (Solanum tuberosum)

Hoe Gezond Vermageren, groente aardappel, calorieën, dieet
De aardappel is geen dik maker.

De aardappel behoort tot de nachtschadefamilie, evenals de tomaat, de paprika en de tabak: de groene delen van de aardappel zijn dus giftig. Net als andere leden van de nachtschadefamilie bevat de plant alkaloïden. Aardappelplanten kunnen naast knollen ook bessen vormen. Deze zijn in tegenstelling tot die van de tomaat zeer giftig.

Tussen de verschillende aardappelrassen zijn er grote verschillen in de vorming van bessen. Daarnaast kunnen de knollen ook giftig zijn door een hoog gehalte aan solanine. Daarom zijn zetmeelaardappels van bepaalde rassen niet geschikt voor menselijke consumptie. Verder krijgen de knollen als ze door licht groen worden een hoog gehalte aan solanine en zijn dan dus ongeschikt om te eten.

P.S. Als een aardappel op het veld boven de grond uitgroeit, verkleurd deze ook groen. Dit is dus net als de rest van de plant giftig. Eet dus nooit groen verkleurde aardappelen. (Je kan dat groen gewoon wegsnijden. En een klein stukje groen (zoals je soms in een pakje chips vind, is ook niet erg.)

Vanaf de 17e eeuw werd de aardappel in alle Europese landen verbouwd. Vanwege het hoge gehalte van vitamine C, werd de knol ook gebruikt bij het bestrijden van scheurbuik.

De bekende Bintje patat.

Het aardappelras Bintje zou aan zijn naam gekomen zijn doordat in het jaar 1905 bovenmeester Klaas de Vries samen met zijn leerlingen bezig was met het kweken van aardappelrassen. De mooiste aardappelsoort noemde hij naar zijn ijverigste leerling, genaamd Bintje Jansma.

Geen dik maker.

De aardappel is zeker geen dik maker. (Hij bevat zelfs maar half zoveel calorieën als rijst en pasta.) Daarom snap ik veel diëten niet omdat die allemaal rijst gebruiken. Waarschijnlijk omdat ze dat in China goedkoop kweken en hier veel winst op kunnen pakken.?

calorieën en voedingswaarde v.d. Aardappel.

Voedingswaarde: 100 gr aardappel met schil.

 • Energie 80 kcal.
 • Koolhydraten 19g
  • Waarvan:
  • polysaccharide 15 g
  • vezels 2.2 g
 • Vet 0.1 g
 • Eiwit 2 g
 • Water 75 g
 • Thiamin (Vit. B1) 0.08 mg
 • Riboflavine (Vit. B2) 0.03 mg
 • Niacin (Vit. B3) 1.1 mg
 • Vitamine B6 0.25 mg
 • Vitamine C 20 mg
 • Calcium 12 mg
 • IJzer 1.8 mg
 • Magnesium 23 mg
 • Fosfor 57 mg
 • Kalium 421 mg
 • Natrium (zout) 6 mg

De aardappel zit dus boordevol vitamines en mineralen. Weg met die voedingssupplementen om te vermageren 🙂 Eet gewoon aardappelen, maar dan zonder mayo en zonder ze in de frituur te bakken 🙂

Terug naar gezonde voeding

Hoofdpagina gezondheid

Of terug naar HOME Infonosity.NET