Categories
Computer

Python versus Just Basic

over: Wat is nu beter om kleine programma’s te schrijven? Phyton of Just Basic. Hieronder een voorbeeld programma om een 8 bit binair getal om te rekenen naar het decimaal.

Python versus Just Basic (Jbasic) : Over: Wat is nu beter om kleine programma’s te schrijven? Phyton of Just Basic. Hieronder een voorbeeld programma om een 8 bit binair getal om te rekenen naar het decimaal.

Het programma in Python:

python code to calculate binary to decimal.

Dit is leuk als je Python op je computer hebt, en daar programma’s mee schrijft. Het nadeel: als je jouw ‘.py’ software op andere computers wilt gebruiken. Dan moet je daar ook eerst Python op installeren. 🙁

Nadeel 2 van Pyton versus JBasic (Just Basic.): Als je in Python grafische programma’s wil maken zoals bijvoorbeeld games. Dan moet je daarvoor extra plugins installeren. Bij JBasic is dat niet nodig. JBasic ondersteund ook geluid. Wel handig als je bijvoorbeeld een shoot-game maakt, anders is het wat saai 🙂

Het programma in Just Basic.

Jbasic of Just basic source code om binair getal om te rekenen naar een analoog getal.

Als je python of just basic wil leren, is het beter dat je de code letter per letter zelf intypt. En dus niet eventjes snel ctrl-c + ctrl-v toepassen. Daarom dat ik de listings als foto heb gepost. (Ook zie je dan de kleuren die het programma duidelijker maken)

Python versus Just Basic – EXE voordeel.

Het grootte voordeel van Just Basic (JBasic) is dat als je programma af is. Dat je daarvan een gecompileerde versie van kan maken. Dus een uitvoerbare EXE file. 🙂

Het voordeel hiervan is. Dat je dit in een ZIP file kan stoppen en doorgeven (of verkopen en geld verdienen) aan een derde partij. En die mensen kunnen dat programma dat jij geschreven hebt. Dan gebruiken, zonder dat ze eerst Just Basic moeten installeren. En ze kunnen dan ook niet uw broncode zien of veranderen 😎

Python versus Just Basic - compilated program running - Copyright (c) Bruno Stroobandt. Infonosity.net
Compilated program running

Zie ook de pagina over dit programma (met link om JBasic te downloaden.)

Daar staat ook een filmpje met uitleg over het maken van de EXE file. Voorbeeld programma in just basic en de link van de officiële site.

Dit was een gewoon console tekst programma. Vergelijkbaar met gw-basic uit de ms-dos eeuw 😉 Maar je kan ook zeer eenvoudig windows programma’s maken met Just Basic, die eruit zien als windows programma’s met knoppen om op te klikken e.d.

Bijna Visual Basic.

Zorg dat je versie 2.0 download. Daar zit een tool bij vergelijkbaar met Visual Basic.Daar kan je jouw template (met knoppen en tekst vakken enz.) gewoon tekenen. En deze tool zet dit voor jou om in code. Dat is wel gemakkelijk en spaart tijd uit. 🙂

Het is op sommige punten zelfs beter dan visual basic. Want daar moest je ook drivers installeren om bijvoorbeeld mp3 files in uw games te kunnen gebruiken.


Basketball – game – tutorial

update: Ik heb nu ook een grafisch programma gemaakt. Het is een simpel basketball game, met geluiden en achtergrond muziek.

zie: just basic game tutorial – basketball game (Eng)


Externe link : English Youtube tutorial for Jbasic.