Beleggen : Technische analyse aandelen.
Handleiding TA about: Beleggen technische analyse: Wat is technische analyse en kunnen we beter beleggen op de beurs?. Het koersdoel voorspellen met technische analyse. *Laats bewerkt 2020-05-21 YMD.
Wat is technische analyse. (T.A.)
Technische analyse definitie:
Technische analyse is een wiskundige benadering van de koersen van aandelen. Meer bepaald de koersen uit het verleden. Waarop men via allerhande wiskundige formules een trend probeert te vinden in deze gegevens om op basis van die koerstrend de toekomst van de koers te voorspellen.
Dit staat dus los van de financiële cijfers die het bedrijf in haar boekhouding heeft. Wanneer we wel rekening houden met de boekhouding, dan spreken we van fundamentele analyse.
Wat staat er in dit artikel:
- Software voor technische analyse aandelen.
- T.A. wat zijn de beste technische analyse indicatoren?
- De M.A. = Moving average
- E.M.A. = exponentieele Moving Average.
- MACD = Moving Average Convergence Difergence
- RSI = Relatieve Sterkte index
- Werkt T.A. echt, en waarom werkt het.
- T.A. Candlestic Grafieken. Beter inzicht.
- Voorbeeld van T.A. op de Agfakoers (voorspelling van de crash)
software voor technische analyse aandelen
Tegenwoordig zijn er veel websites waar je de TA van aandelen kan oproepen. Maar de nadelen zijn dikwijls dat je bij die gratis sites meestal met het probleem zit dat de koersen met minsten 15 minuten vertraging lopen. En dat je weinig opties aan die T.A. formules kan veranderen.
Vermits je meestal wel over realtime koersen beschikt via uw eigen bank of beursmakelaar. Kan je deze beurs gegevens overnemen in Excel en daar zo uw eigen grafieken genereren. Natuurlijk heb je dan wel de nodige formules nodig. 🙂 om zo je eigen software te maken.
Technische analyse – Wat zijn de beste indicatoren?
Er zijn veel meer technische analyse indicatoren dan je ooit zal gebruiken. Daarom zal ik mij hier ook beperken tot de volgens mij meest nuttige indicatoren in onze technische analyse. Deze zijn dezelfde om te daytraden. Het enige verschil zijn de tijd perioden. Je werkt dan met minuten i.p.v. dagen of weken.
De MA : Moving average.
Of in het Nederlands : het bewegend gemiddelde. Deze zal je zeer veel zien op verschillende beurs sites. Normaal staat daar ook altijd een getal achter. Bvb MA13. Om deze moving average van 13 dagen te berekenen tel je gewoon de koers van de afgelopen 13 dagen bij elkaar op en deel je dit door 13. Dit is dan het eerste punt van uw MA13. De dag daarna tel je alles op van dag 2 tot dag 14 en deel je door 13. enzovoort. Je neemt dus gewoon per dag en extra koers gegeven bij en het oudste valt eraf. Door dit doorschuifeffect is de naam M.A. ontstaan.
De EMA : Exponentieel M.A.
Deze is bijna hetzelfde als de M.A. maar men laat de oudste koersen minder sterk meetellen dan de jongste koersen. Vermenigvuldig de koersen van de afgelopen dagen eerst met : 2 / (N+1) (waar N = het aantal dagen dat je naar het verleden gaat.) Die uitkomsten tel je op en deel je door het aantal dagen dat je gekozen hebt.
De redenering hierachter is dat wat er 10 dagen geleden met de koers minder belangrijk zou zijn dan wat er gisteren met gebeurde.
De MACD. Moving average convergence divergence.
Hierbij berekend men 3 MA’s De eerste twee zijn bijvoorbeeld MA21 en MA13 berekend op de koers. Het verschil tussen die 2 (MA21-MA12) plot je op een nieuwe grafiek. Dit is de convergence-divergence of simpel gezegd de verhouding tussen de lange en korte termijn trends. Op die tweede grafiek berekenen we dan bvb een MA7 en tekenen die daarbij op die tweede grafiek. De theorie is dat wanneer die tweede grafiek in stijgende lijn gaat dat dit een koop moment is. Dit koop signaal is sterker als je op dat moment nog onder die MA7 zat. Een verkoop signaal heb je als alles andersom is.
De RSI Relatieve sterkte index.
Eerst reken je per dag uit hoeveel de koers gestegen of gedaald is. Zet dit in Excel in twee aparte kolomen. Als de koers gestegen is schrijf je op hoeveel het gestegen is en in de andere kolom NUL. (0 : dus geen negatief getal invullen) Bij een daling schrijf je de uitkomst als positief getal in de dalingskolom en 0 in de andere. De RS is nu de som van alle stijgingen gedeeld door de som van alle dalingen.
Om in Excel een deling door 0 te verhinderen tel je bij die som van alle dalingen nog bvb 0.0000001 bij.
De RSI formule zorgt ervoor dat dit op een schaal tussen 0 en 100% komt.
RSI= 100 – (100 x (1 / (1+RS)))
Deze RSI wordt dan uitgezet op een aparte grafiek. Hierop teken je ook twee horizontale lijnen op 30 en 70%
Als nu de grafiek onder de 30% gezakt is en terug begint te stijgen is volgens de theorie dit een aankoopsignaal op het moment dat we boven die 30% uitbreken. En wanneer we boven de 70% zijn geweest en het zakt terug onder de 70% is het tijd om uit te stappen.
Werkt technische analyse echt ?
Ikzelf geloof niet echt in pure T.A. omdat dit enkel naar de koers kijkt zonder rekening te houden met het feit of het bedrijf het goed of slecht doet. T.A. werkt deels wel, zolang er geen nieuws van het bedrijf komt. En dan is de technische analyse het enige steunpunt dat er is. En net doordat er duizenden mensen ook professionele of institutionele beleggers gebruik maken van de T.A. Doen ze het werken. En dit is vooral van toepassing op de zeer korte termijn. Bijvoorbeeld bij intraday handelen (daytraders).
Op de langere termijn is het feit dat een bedrijf winst maakt of verlies maakt nog altijd het belangrijkste argument om een aandeel te kopen of te verkopen.
Als goede huisvader belegger kijk ik zelf enkel naar de MA200 en MA50 en hoe die zich ten opzichte van elkaar bewegen. (De MACD200-50-9)
TA: Candlestick grafieken
Wat ook leuk is, zijn de zogenaamde candle stick grafieken ipv de gewone daggrafieken. Op een gewone daggrafiek zie je enkel de slotkoersen. Maar op een candlestick grafiek bestaat iedere slotkoers uit een groene of rode kaars waarop je in 1 oogopslag het intraday dag-verloop kan zien. Een slotkoers kan bvb hoger zijn dan de dag ervoor. Maar op zo’n candle kan je dan bvb zien dat de koers nog hoger was geopend en gedurende de dag enkel maar gedaald is. En dat is op zich een voorteken dat er iets gaande is.
Agfa Gevaert T.A. voorbeeld dat de crash voorspelde.
Zie TA Agfa gevaert als voorbeeld. met meer detail uitleg over de Candle Stick grafieken.
einde ‘beleggen technische analyse’ zie ook bijvoorbeeld:
Hypotheek calculator ✔️ N°1 lening simulatie
Read More
Autolening simulatie – lenen auto
Read More
is goud kopen verstandig – Waar kan ik goud kopen – verkopen? Hoe kan ik in goud beleggen?
Read More
Agfa Gevaert Mortsel
Read More
Nuttige beurs linken A-Z
Read More
De beurs index
Read More
Financieel
Read More
Geld verdienen met internet. (online geld verdienen, thuis werken)
Read More
Goedkope lening – snel geld lenen – waar.
Read More
Terug naar financieel – index
zie ook goedkope lening om woning te kopen
En ook de nieuwe hoeveel kan ik lenen – lening simulatie geeft nu ook jaar budget en het totaal dat je lening kost t.o.v. wat je leent.
of ook agfa-gevaert koersdoel analyse als voorbeeld. (Voorspelling van de top was reeds eind oktober. Puur beleggen met technische analyse!!!)
Op wereld schaal : beurscrash 2020 in aantocht
zoek je een aandeel:
Andere onderwerpen op InfoNosity.net :
Zit je 8 uur per dag of langer achter je computer? Bedenk dan, dat dit een oorzaak is van een laag metabolisme . Ga af en toe eens wandelen .